Jajka zawierają nie tylko cenne aminokwasy, ale także żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Niemowlę może jeść je już od początku rozszerzania diety, czyli zwykle od ukończenia 6. miesiąca życia. Po wprowadzeniu jajek do diety niemowlaka zaleca się, aby pojawiały się one na talerzu minimum dwa razy w tygodniu. Jajko podane niemowlakowi powinno być długo gotowane i całkowicie ścięte. Doskonałym początkiem jajecznej przygody jest wspomniana pasta jajeczna. Podajemy sprawdzony przepis, bez majonezu.
Pasta jajeczna dla niemowlaka – przepis (od 6.-7. miesiąca)
Potrzebujesz:
- dwóch jaj ekologicznych
- natki pietruszki
- jogurtu naturalnego/awokado/oliwy z oliwek
Wykonanie: ugotuj jajka na twardo (gotuj je przynajmniej przez 15 minut). Wystudź je i obierz. Dodaj niewielką ilość natki pietruszki. Do jajek i natki dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego bądź rozgniecionego awokado albo łyżeczkę oliwy z oliwek – skorzystaj z tego, co masz w domu. Zmiksuj całość na gładko blenderem.
Od kiedy można podać pastę jajeczną niemowlakowi?
Jajka można podać niemowlakowi tuż po rozpoczęciu rozszerzania diety, czyli zwykle po ukończeniu 6. miesiąca życia (jeśli karmisz piersią). Zdaniem ekspertów rozszerzanie diety, czyli podawanie innych produktów niż mleko mamy lub mleko modyfikowane, można rozpocząć już od 17 tygodnia życia (początek 5. miesiąca), ale nie później niż w 26 tygodniu (początek 7. miesiąca).
Jakie jajko podać niemowlakowi? Ważne informacje
Wybierając jajka do przygotowania pasty jajecznej dla niemowlaka, warto kierować się ich pochodzeniem. Najzdrowszym i najbardziej humanitarnym rozwiązaniem będą jajka ekologiczne, z oznaczeniem „0” na skorupce. Przy wyborze jajek kolejnym ważnym aspektem jest długość gotowania jaj. Na początku rozszerzania diety jajko powinno być gotowane około 15 minut. Badania wykazują, ze długo gotowane jaja mają mniejsze właściwości alergizujące.
Zobacz także: