
Ryżowe placuszki z papryką (od 18. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanego ryżu
- jajko
- pół czerwonej papryki
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Ryż przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę oraz paprykę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj jeszcze ciepłe.
Drobiowe pulpeciki (od 11. miesiąca)
SKŁADNIKI:
- koperek lub natka pietruszki
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego
- łyżka drobno siekanego pora
- żółtko
- łyżka kaszy manny
- bulion warzywny
PRZYGOTOWANIE: Koperek lub natkę pietruszki dokładnie umyj i bardzo drobno posiekaj. Mielone mięso wyrób z żółtkiem, porem, kaszą i zieleniną na gładką masę. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotuj je w bulionie warzywnym. Podawaj z sosem pomidorowym i ryżem.
Jarzynowa z pęczakiem (od 2. roku)
SKŁADNIKI:
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- młody por
- litr bulionu drobiowego
- szklanka pęczaku
- koperek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
PRZYGOTOWANIE: Pęczak umyj, odsącz na sitku. Zagotuj szklankę osolonej wody, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę na małym ogniu 15–20 minut. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora umyj, drobno pokrój. W rondlu rozgrzej olej, podsmaż warzywa, następnie zalej je bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj pęczak i gotuj jeszcze 5 minut. Posyp drobno posiekanym koperkiem.