
Jod jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu. To dzięki niemu nasza tarczyca funkcjonuje prawidłowo, a układ nerwowy dzieci rozwija się bez żadnych zaburzeń. Pod warunkiem, że dostarczamy go sobie w odpowiedniej ilości. Podejrzewasz, że masz niedobór jodu? Sprawdź, jak się to objawia i w jaki sposób możesz uzupełnić ewentualne braki.
Objawy niedoboru jodu
Sygnały, które świadczą o tym, że w twoim organizmie jest zbyt mało jodu, to:
- ciągłe zmęczenie,
- brak energii,
- apatia,
- uczucie zimna nawet przy wysokich temperaturach,
- kołatanie serca,
- drżenie rąk i nóg,
- przyspieszone tętno,
- pogorszenie stanu włosów (suche, łamliwe),
- powiększenie gruczołu tarczycy (tzw. wola).
Skutki niedoboru jodu
Nie powinnaś lekceważyć tych objawów, ponieważ jeśli faktycznie masz niedobór jodu, twój organizm nie może pracować prawidłowo, a co za tym idzie możesz mieć kłopoty z:
- tarczycą (niedobór jodu powoduje niedoczynność tarczycy),
- zajściem w ciążę (dochodzi do zaburzeń płodności u kobiety),
- funkcjonowaniem mózgu (znacznie obniża się zdolność kojarzenia i zapamiętywania, spada też IQ).
Poważnym skutkiem niedostatecznej ilości jodu w organizmie jest także większe ryzyko raka żołądka, a u dzieci opóźnienie rozwoju fizycznego.
Dlaczego jod jest tak ważny dla kobiet w ciąży?
Ciężarna potrzebuje większej dawki jodu ze względu na to, że organizm w tym czasie zużywa go znacznie więcej (np. w pierwszych tygodniach ciąży, kiedy dziecko nie ma jeszcze wykształconej własnej tarczycy, tarczyca matki musi pracować ze zdwojoną siłą). Brak podaży odpowiedniej dawki tego pierwiastka może powodować:
- poronienie,
- przedwczesny poród,
- obumarcie płodu,
- wady rozwojowe u płodu,
- upośledzenie umysłowe płodu.
W jaki sposób można uzupełnić niedobory jodu?
W aptekach są dostępne gotowe preparaty z jodem, polecane zwłaszcza dla ciężarnych. Jod znajduje się też w różnych produktach spożywczych, takich jak:
- ryby morskie,
- owoce morza,
- wody mineralne,
- sałata,
- rzepa,
- kukurydza,
- pomidory,
- pomarańcze,
- niektóre żółte sery.
Specjaliści podkreślają jednak, że nie da się utrzymać odpowiedniego poziomu jodu w organizmie wyłącznie dietą. Wskazane są też wyjazdy nad morze oraz wspomniana suplementacja.
Zobacz też: