Reklama

Po dziesięciu godzinach snu twoje dziecko obudzi się głodne. Przygotuj mu smaczne śniadanko i podaj, gdy tylko maluch się ubierze. To ważne, by zjadł je niedługo po przebudzeniu.

Reklama

W drugim i trzecim roku życia dzieci potrzebują około 1200 kcal dziennie, a śniadanie powinno dostarczyć około 300. Śniadaniowe menu komponuj z produktów zbożowych (płatki, kasze, pieczywo), nabiałowych (mleko, sery, jajka), a także tłuszczów (masło, oliwa). Ważne są jarzyny i owoce, bo zawierają witaminy, sole mineralne i błonnik.

Dobre mleczko…
Zawarty w nim wapń jest trzykrotnie lepiej przyswajalny niż z produktów roślinnych. Białka mleka dostarczają niezbędnych aminokwasów. Niepełna szklanka (150–200 ml) – to porcja, jaką rano powinien wypić dwu-, trzylatek. Przedszkolaki uwielbiają mleko z dodatkami: kulkami czekoladowymi, płatkami kukurydzianymi, cynamonowymi poduszeczkami. To dobrze, bo są one wzbogacane w witaminy i żelazo – szkoda tylko, że większość jest dosładzana. Dlatego lepiej, by dzieci nie jadły ich codziennie.
To ważne. Przyrządzaj gotowane płatki (jęczmienne lub owsiane, np. z tartym jabłkiem i rodzynkami), kaszę mannę z truskawkami lub malinami (mogą być mrożone). Do popicia dawaj ziołową herbatkę. Dzieci, które nie lubią mleka, mogą jeść jogurt naturalny, np. z drobno pokrojoną gruszką i płatkami kukurydzianymi lub mielonymi orzechami i rodzynkami.

…lub kanapki
Oprócz żółtego sera, szynki, polędwicy lub domowego pasztetu kładź na nie plasterki pomidora, ogórka (surowego lub kwaszonego). Dobra jest też kromka chleba z masłem i twarożek, np. ze szczypiorkiem i rzodkiewką lub z koperkiem, ogórkiem i pomidorem. Gotowe słodzone twarożki podawaj tylko od czasu do czasu. Dwa razy w tygodniu przygotuj jajko, np. jajecznicę, pastę ze szczypiorkiem i oliwą, omlecik. Do picia podawaj mleko, kakao, kawę zbożową z mlekiem.
To ważne. Lepiej szykuj dwie małe kanapeczki niż jedną dużą. Używaj różnych rodzajów pieczywa: zwykłego chleba, grahama, bułeczek. Smaruj je masłem (nie margaryną).

Razem siadajcie do stołu
To ważny poranny rodzinny rytuał. Choć zazwyczaj spieszycie się do pracy lub przedszkola, zadbaj, by malec spokojnie zjadł śniadanie. Zwłaszcza gdy na dworze jest zimno, dziecko nie powinno wychodzić z domu głodne. Jak najwcześniej przyzwyczajaj je do siedzenia przy stole lub w wysokim krzesełku. Karmienie dreptusia krążącego po domu lub podawanie do buzi kaszki przy telewizorze to pułapka, z której trudno potem się wyzwolić.

A oto nasze przepisy na pożywne śniadanko:
Omlet grzybek
Słodkie danie na śniadanie
Tosty z jajecznicą

Konsultacja: dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia, kieruje Zakładem Żywienia w IMiD.

td_dopisek.gif

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama