7-letni Filip w piątek 1 czerwca wyszedł pobawić się z innymi dziećmi w pobliżu swojego domu przy ul. Wspólnej na poznańskiej Wildzie. Po powrocie miał na ciele ślady, jakby wpadł w jakieś zarośla lub chwasty . Rodzice nie wiedzieli, co naprawdę stało się chłopcu. Kiedy następnego dnia na ciele Filipa pojawiły się bąble i zaczerwienienia, zaczęli sprawdzać, co mogło być przyczyną. Podejrzewali, że chłopiec został poparzony przez trującą roślinę o nazwie barszcz Sosnowskiego. Ślady na ciele wskazywały na poparzenie barszczem Sosnowskiego Na skórze Filipa następnego dnia po zdarzeniu pojawiły się bąble, pęcherze i zaczerwienia . Tego dnia był on akurat z rodziną poza miastem – dużo przebywał na słońcu i pluskał się w jeziorze. Wszystko wskazywało na to, że ślady na ciele to wynik kontaktu z barszczem Sosnowskiego – rośliny, która powoduje silne oparzenia, nasilające się właśnie na skutek wystawienia skóry na promienie słoneczne. Co gorsza, stan chłopca coraz bardziej się pogarszał , a rany nie goiły mimo że rodzice możliwie szybko zastosowali pierwszą pomoc po poparzeniu barszczem . W niedzielę, dwa dni po wypadku, Filip trafił do miejscowego szpitala. Na miejscu lekarz potwierdził, że skóra wygląda jak po poparzeniu barszczem Sosnowskiego. Postanowiono więc zbadać, czy to faktycznie barszcz, tym bardziej, że roślina była jedynie zabezpieczona prowizorycznie taśmą i istniało ryzyko, że kolejne dzieci zostaną poparzone. Tak może wyglądać skóra po poparzeniu barszczem Sosnowskiego Zdjęcia: Facebook/Dorota Wrońska To jednak nie barszcz Sosnowskiego Na miejsce, gdzie chłopiec został poparzony, udali się funkcjonariusze straży miejskiej wraz z profesor łąkoznawstwa . Profesor uznała, że na tym terenie, który został zabezpieczony taśmą, nie ma barszczu Sosnowskiego. Należy zatem gdzie indziej szukać rośliny, która...
Trujące rośliny są nie tylko w lesie i na łące, ale można je też znaleźć w ogrodzie. Warto znać ich nazwy i wiedzieć, jak wyglądają, zwłaszcza jeśli jest się rodzicem małego dziecka albo posiadaczem kota lub psa. Niektóre trujące rośliny występujące w ogródkach są tak silnie toksyczne, że nie powinniśmy ich nawet dotykać. W naszym filmie pokazujemy 8 roślin ogrodowych – kwiatów i krzewów, na które należy uważać z powodu ich trujących właściwości.
Trujące rośliny w ogrodzie: 8 popularnych gatunków
Glicynia
Znana też pod nazwą wisteria – to pnącze, które rośnie na pergolach lub ścianach budynków, łatwo ją rozpoznać w maju, ponieważ cała pokrywa się pięknymi jasnofioletowymi kwiatami. Trujące są wszystkie części rośliny – a szczególnie nasiona i kwiaty.
Złotokap
Ta trująca roślina w ogrodzie może rosnąć jako drzewko lub pnącze. Wiosną kwitnie na żółto. Nasiona złotokapu zawierają silnie toksyczną substancję – cytyzynę.
Tuja
Bardzo popularny krzew, który często rośnie wzdłuż ogrodzenia posesji. Trujące u tej rośliny w ogrodzie są igły i szyszki. Zawarty w nich tujon silnie drażni błony śluzowe i skórę.
Zobacz także: Trujące rośliny i jadowite zwierzęta zagrażające dzieciom
Datura (bieluń)
To silnie trująca roślina ogrodowa, która potocznie nazywana jest trąbą anielską. Ma piękne, wielkie kwiaty w kształcie kielicha (kwitnie na biało, żółto lub w kolorze łososiowym). Trujące są jej wszystkie części.
Konwalia
Do trujących roślin w ogrodzie zaliczają się również konwalie. Po przekwitnięciu tych popularnych wiosennych kwiatów na łodyżkach pojawiają się czerwone kuleczki – owoce, na które należy uważać. Silnie trująca jest również woda, w której stał bukiet konwalii.
Zimowit
To kwiat podobny do krokusa. Kwitnie późnym latem – w sierpniu i wrześniu. Zawiera kolchicynę, która jest jednym z najbardziej trujących związków.
Zobacz także: Barszcz Sosnowskiego znów atakuje. Jak chronić przed nim dziecko?
Łubin
Dawniej kwiaty łubinu rosły niemal w każdym ogrodzie, teraz jest sadzony rzadziej. Rośnie też w naturze, można spotkać go na łąkach. Trującymi częściami tej rośliny są nasiona i kwiaty.
Cis
Jest krzewem iglastym, który często sadzi się w ogrodach i parkach. Trujące związki znajdują się we wszystkich częściach rośliny. Cis można rozpoznać po drobnych czerwonych owocach. Choć są jadalne, w środku znajdują się silnie trujące nasiona.
Zobacz także: