
Pulpety z mintaja w sosie pomidorowym (od 11. miesiąca)
- filet z mintaja
- marchew
- ćwierć pietruszki
- ćwierć cebuli
- kawałek kalarepy
- pół żółtka
- 2 łyżeczki kaszy manny
- szczypta imbiru
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- łyżeczka posiekanego koperku
- pół łyżeczki masła
- pół szklanki wody
Rybę zmiel, dodaj pół żółtka, kaszę mannę, imbir i koperek. Wymieszaj i uformuj pulpeciki. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Do gotującej się wody włóż pulpeciki, a po kilku minutach warzywa i przecier. Duś około
15 minut. Po ugotowaniu dodaj masło.
Pasztet (od 11. miesiąca)
- 1 kg cielęciny (najlepiej łopatki)
- 4 jaja
- 2 małe bułki pszenne
- marchew
- 50 g selera
- łyżeczka soli
- kilka listków lubczyku lub pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 garście mrożonego groszku
- kilka łyżek oleju
Mięso umyj, pokrój na duże kawałki, wrzuć do wrzątku i gotuj z jarzynami, aż będzie miękkie. Bułki namocz w wywarze z mięsa. Rozdziel żółtka i białka. Rozdrobnij mięso w malakserze razem z żółtkami, bułkami, warzywami, kaszą manną i przyprawami. Ubij pianę z białek i połącz z masą. Dodaj groszek i kilka łyżek wywaru. Przełóż do formy do pieczenia keksa posmarowanej olejem
i wysypanej bułką tartą. Piecz w 200°C przez mniej więcej godzinę. Gorący pasztet polej olejem.
Rybna z ryżem (od 11. miesiąca)
- marchewka
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 2 łyżki ryżu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki rozdrobnionej, ugotowanej na parze ryby
- posiekany koperek
- szczypta soli
W garnku zagotuj około 300 ml wody. Warzywa umyj, obierz, wrzuć w całości na wrzącą wodę i gotuj, aż zmiękną. Usuń włoszczyznę z wywaru (zostaw tylko marchewkę), doprowadź do wrzenia i wrzuć ryż. Gotuj, aż stanie się całkiem miękki. Marchewkę drobno pokrój. Dodaj rozdrobnioną rybę, sok z cytryny, koperek i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, zagotuj i – po przestudzeniu – podaj dziecku.