Magiczna atmosfera, kolorowa choinka, kolędy, pięknie nakryty stół, a przede wszystkim pyszne, świąteczne potrawy sprawiają, że Święta Bożego Narodzenia mają taki niepowtarzalny charakter. Niestety, często zdarza się, że nasze dziecko jest zbyt małe, aby skosztować świątecznych specjałów. Wigilijna kapustka z grzybami czy barszczyk z uszkami na pewno nie są odpowiednie dla małego brzuszka naszej pociechy. Jakie dania przygotować dla małych smakoszy, aby chociaż trochę upodobnić je do tych świątecznych potraw dla dorosłych, a jednocześnie sprawić, by były smaczne i pełne wartości odżywczych?
Anna Rzeszotek, specjalista ds. żywienia w Nestlé Nutrition, podpowiada, których dań
ze świątecznego stołu maluszek może skosztować, a których nie powinien, oraz jak w prosty sposób, z wykorzystaniem produktów Nestlé Nutrition przygotować pyszne, świąteczne potrawy dla najmłodszych smakoszy.
Małe dziecko po 1. roku życia jest na tyle duże, że spokojnie może spróbować niektórych dań ze świątecznego stołu. Delikatne mięso indyka czy pieczony schab na pewno nie zaszkodzą naszemu dziecku, o ile nie polejemy ich np. majonezowym sosem. Podobnie jest
z tradycyjną sałatką jarzynową czy z rybą – jeśli do sałatki zamiast majonezu dodamy lekki jogurt naturalny, a ryba będzie upieczona lub ugotowana i bez ości, to takie przysmaki mogą znaleźć się na talerzu malucha. Najważniejsze jest to, aby unikać potraw bardzo tłustych
i takich, które zawierają dużą ilość soli, masła czy cukru, gdyż takie dania kształtują nieprawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci. Jeśli brak Ci pomysłów na przygotowanie świątecznych potraw dla dziecka, poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania dla najmłodszych, które mogą zagościć na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Zamiast pierogów z kapustą i grzybami…pierogi szpinakowe (dla dzieci po 11. m. ż.)
Aromatyczne, złociste pierogi z grzybami…któż ich nie lubi? Niestety nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej
3 r.ż. Możesz za to przygotować równie smaczne,
co pożywne pierogi szpinakowe!
Do przygotowania będziesz potrzebowała:
-
½ szklanki Kleiku kukurydzianego Nestlé
-
1 i ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka oleju
- woda
- 150 g ugotowanego i utartego szpinaku
- 1 jajko
Kleik uzupełnij wodą (zgodnie z instrukcją
na opakowaniu), wymieszaj, dodaj olej i mąkę, zagnieć ciasto. Następnie
je rozwałkuj, uformuj placuszki. Na każdy placuszek połóż szpinak utarty
z jajkiem i zaklej. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj ok 5-8 minut, aż do wypłynięcia pierożków. Pierożki najlepiej podawać świeżo ugotowane.
Święta i uroczystości
01 października 2010
Jakie dania przygotować dla małych smakoszy, aby chociaż trochę upodobnić je do tych świątecznych potraw dla dorosłych, a jednocześnie sprawić, by były smaczne i pełne wartości odżywczych?
Polecamy
Porady