24750321.jpg
Święta i uroczystości

Jajko jest super dla dziecka

Najczęściej jemy je ugotowane na miękko, twardo lub w postaci jajecznicy. A szkoda, bo jajeczne potrawy mogą być bardziej wykwintne. Nawet dla malucha.

Gdy słyszysz o ptasiej grypie i salmonelli, zastanawiasz się, czy w ogóle dawać malcowi jajka. Tak! Lekarze przekonują, że przez ich jedzenie nikt się grypą nie zaraził, zresztą gotowanie zabija zarówno wirusy, jak i bakterie (także salmonelli).

Kiedy podać jajko niemowlęciu?

Jajko to prawdziwy żywieniowy skarb. Jest w nim mnóstwo witamin, żelazo (a dzieci często mają jego niedobory, co grozi anemią), wielonienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (potrzebne mózgowi). Niestety, jajko to dość silny alergen, więc ostrożnie wprowadzaj je do menu malca. Jeśli nie jest uczuleniowcem, możesz podać pół żółtka już w siódmym miesiącu (co drugi dzień). Najlepiej najpierw ugotuj jajko na twardo, wyjmij żółtko, dodaj do zupy jarzynowej i zmiksuj. Od dziewiątego miesiąca smyk może zjeść całe żółtko co drugi dzień. Wzbogacaj nim zupki, kaszki, budynie. Pamiętaj tylko, że żółtko musi być ścięte!
To właśnie w nim znajdują się największe witaminowo-mineralne skarby. Białko jest nieco mniej wartościowe i częściej uczula. Zawiera silny alergen – owoalbuminę, która nawet w małych ilościach może spowodować silne reakcje uczuleniowe. Dlatego całe jajko podaj malcowi najwcześniej w 11. miesiącu.
Uwaga: Jeśli smyk jest alergikiem, niech spróbuje żółtka dopiero w 12. miesiącu, a całego jajka po skończeniu 18 miesięcy.

Jak poznać, czy jajko jest świeże

Jeśli masz wybór, kupuj jajka tzw. wiejskie, nie fermowe. To, czy kura chodziła po podwórku i co jadła, ma wpływ na jakość jajek. Jest w nich wtedy więcej składników mineralnych i witamin.
Przede wszystkim jednak zwróć uwagę na świeżość. Zrób prosty test: włóż jajko do garnuszka z osoloną wodą. Jeśli leży poziomo, jest świeże. Gdy ustawia się pionowo, to znaczy, że ma już ze 2–3 tygodnie. Jeżeli zaś wypływa na powierzchnię, jest stare. Dlaczego? Długo przechowywane jajko traci wodę, a wtedy powiększa się jego komora powietrzna. Takie jajko unosi się nad dnem. Wyrzuć je!

Jak gotować jajko dla dziecka

Na skorupkach mogą znajdować się bakterie, np. salmonella. Żeby smyka przed nią uchronić, starannie myj jajka. Rób to przed gotowaniem, a nie wtedy, gdy chcesz je włożyć do lodówki. W skorupce są mikrootworki, którymi – po umyciu jaja – bakterie mogłyby się przedostawać do środka.
To właśnie z powodu ryzyka zarażenia się salmonellą gotuj jajka tak, by ścięte było zarówno białko, jak i żółtko. Nie podawaj więc maluszkowi kogla-mogla ani ciast robionych z użyciem surowego jajka (np. sernika na zimno lub wielkanocnej paschy).
Nie gotuj jajek jednak dłużej niż 10 minut. Podczas zbyt długiego gotowania wokół żółtka tworzy się ciemna obwódka, a samo jajko zaczyna nieprzyjemnie pachnieć. To siarkowodór. Takie jajko na pewno nie nadaje się już dla twojego dziecka!
Jajko przepiórcze dla dziecka
Jajka przepiórcze rzadziej powodują alergię niż kurze, dlatego spróbuj podać je alergikowi. Na miękko gotuj je półtorej minuty, na twardo 3–4 minuty.

Wypróbuj nasze przepisy na pyszne dania z jajek:
Jajka z wędliną i jarzynami
Jajko w keksie warzywnym
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka
Tartaletki z jajkiem

Dlaczego należy dzieciom podawać jak najwcześniej alergeny? [WIDEO]

jajka
Święta i uroczystości
7 faktów o jajku
Jajko - wielkanocny symbol stworzenia, budzącej się wiosny, nowego życia. Przeczytaj, jak je najlepiej gotować, kiedy jest świeże i jakie jajka kupować dla dziecka.

Dawniej (w niektórych okolicach jest tak jeszcze nadal) z jajkami związane były wielkanocne zabawy . Jajka to źródło bardzo cennych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. 1. Kupuj jajka najwyższej jakości Najlepiej z hodowli ekologicznej (oznaczone stemplem „0”) albo od kur z wolnego wybiegu („1”). Te z hodowli ściółkowej („2”) lub chowu klatkowego („3”) żyją w gorszych warunkach i dostają sztuczną karmę. 2. Uważaj na pękniętą skorupkę Przez nią do wnętrza jaja mogą się dostać bakterie. Jeśli jajko w drodze do domu pęknie, wbij je do naczynia, szczelnie przykryj, schowaj do lodówki i zużyj w ciągu dwóch dni. Gdy skorupka pęknie podczas gotowania, jajko można bezpiecznie jeść. 3. Jajka przechowuj w lodówce Układaj je spiczastym końcem do dołu. Wtedy żółtko jest z dala od komory powietrznej (w szerszym końcu skorupki). Jajka nie powinny leżeć w pobliżu serów pleśniowych czy ryb, bo łatwo wchłaniają zapachy. Świeże można przechowywać do czterech tygodni. Sprawdzaj datę ważności! 4. Sprawdzaj świeżość jajka Wrzuć surowe jajko do zimnej wody. Świeże tonie, starsze utrzyma się na powierzchni, bo ma komorę powietrzną bardziej wypełnioną powietrzem. Wskazówką jest też wygląd skorupki – świeże ma matową. Gdy jajko jest nieświeże, słychać chlupot przy potrząsaniu nim.  5. Wartość jajka nie zależy od koloru skorupki Na kolor żółtka wpływa rodzaj karmy, jaką dostaje kura. To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze, a z jasnym mniej wartościowe. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, karmione kukurydzą – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma związku z wartością odżywczą jajka. 6. Jajka mogą jeść już niemowlęta Po raz pierwszy możesz podać dziecku pół...

Żywienie
Co kryje się w jajku
W jajku znajdują się wszystkie witaminy i cenne składniki, których potrzebuje niemowlę.

W jajku znajdują się wszystkie witaminy i cenne składniki, których dziecko potrzebuje. Nie żałuj go więc maluchowi. Jajko oprócz witamin i minerałów ma także cholesterol. Ale akurat maluchowi trzeba go dostarczać – bo bez niego nie może dobrze pracować mózg. Warto więc podawać jajka dziecku. Choć nie zawsze i nie w każdej postaci! Od kiedy Jajko często alergizuje, dlatego wprowadzaj je ostrożnie. Zacznij od dodawania połowy żółtka do jarzynowej zupki. Podawaj ją 3–4 razy w tygodniu. Od 9. miesiąca malec może jeść całe żółtko, a od 11. – całe jajko. Uwaga: alergikowi żółtko podaj w 11. miesiącu, a całe jajko, gdy skończy półtora roku. Sprawdź świeżość Z jajkami trzeba uważać, ponieważ istnieje ryzyko zatrucia salmonellą. Dlatego wkładaj je zawsze do osobnego pojemnika w lodówce. A myj dopiero przed przygotowaniem. Aby sprawdzć, czy jest świeże - włóż jajko do garnka z wodą. Powinno pozostać na dnie. Jeśli uniesie się, to znak, że jest nieświeże i lepiej go nie podawać. Jak przygotowywać Na twardo i miękko, w postaci jajecznicy na parze lub jajka sadzonego. Warunek: i białko, i żółtko muszą być dobrze ścięte ze względu na ryzyko zatrucia salmonellą. Z tego samego powodu nie podawaj kogla-mogla.  

ile jajek może zjeść dziecko
Adobe Stock
Żywienie
Ile jajek może zjeść dziecko, jak często i w jakiej postaci?
Ile jajek może zjeść dziecko, aby mu nie zaszkodziły? Ważne jest jednak, by nie przekraczać dozwolonej liczby jajek tygodniowo na etapie rozszerzania diety i by przygotować je we właściwy sposób. Starsze dzieci mogą jeść więcej jajek. Wszystko to precyzują oficjalne zalecenia żywieniowe.

Ile jajek może zjeść dziecko? Zależy to od jego wieku. Inne są zalecenia dla niemowląt na etapie rozszerzania diety, a inne dla pozostałych dzieci. Jeszcze niedawno wierzono, że należy ograniczać liczbę jaj w diecie dzieci i dorosłych, bo podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Wyjątkiem były tu małe dzieci, które potrzebowały jajek do prawidłowego rozwoju m.in. mózgu i pozwalano im zjadać około 4-5 jajek tygodniowo. Teraz wiadomo już, że jajka kurze nie mają tak negatywnego wpływu na poziom cholesterolu , dlatego eksperci żywieniowi zmienili wytyczne i zwiększyli liczbę jajek, które może zjeść tygodniowo dziecko i człowiek dorosły. Spis treści: Ile jajek może zjeść dziecko Ile jajek tygodniowo może jeść niemowlę Jak przyrządzać jajka dla dzieci Jajka w diecie dzieci: na co uważać Ile jajek może zjeść dziecko? Dzieci mogą jeść jajka codziennie, ale tylko jedno jajko dziennie . Oznacza to, że roczne dziecko, 2-latek czy 6-latek mogą zjadać 7 jajek tygodniowo i to od dziecka (i/lub rodzica) zależy, czy rozłożone to będzie na 1 jajko dziennie, czy np. jajecznicę z 2 jajek co 2 dni. Wiadomo już, że nie należy w diecie dziecka ograniczać pokarmów zawierających cholesterol (żółtko jaja), bo nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi w znaczący sposób, dlatego możesz podawać dziecku jajka, kiedy ma na to ochotę, nawet codziennie. Z kolei białko jajka zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, a jego największym bogactwem są aminokwasy, z których jest zbudowane. Nasz organizm przyswaja je w około 100 procentach.  Może zdarzyć się i tak, że przez pewien czas dziecko z chęcią będzie jadło jajka codziennie, a później na jakiś czas z nich całkiem zrezygnuje. Postępowanie takie wpisuje się w aktualne zalecenia dotyczące żywienia dzieci , które mówią o tym, że to rodzic decyduje, co ma jeść dziecko, a malec...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj