Po co rozszerzać dietę niemowlakowi? Najnowsze zalecenia

Wiadomo – w pewnym momencie trzeba zacząć podawać maluchowi coś więcej niż mleko. Ale czy wiesz, po co w zasadzie rozszerza się dietę? Sprawdź! Dzięki temu łatwiej będzie ci pokonywać trudności, bo przyzwyczajanie dziecka do nowości to nie kaszka z mleczkiem.
Aleksandra Sobieraj
Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk
Rozszerzanie diety
fot. Fotolia

Zalecenia dotyczące wprowadzania nowych produktów do diety dziecka zmieniają się, dlatego nawet jeśli kilka lat temu byłaś na bieżąco ze schematem żywienia niemowląt, twoja wiedza o rozszerzaniu diety mogła się już zdezaktualizować. Wyjaśniamy, dlaczego rozszerzanie diety niemowlaka jest ważne dla dziecka, kiedy i w jakiej kolejności wprowadzać nowe produkty do diety dziecka. Co musisz wiedzieć?

Co to jest rozszerzanie diety niemowlaka?

Po kilku miesiącach karmienia tylko mlekiem, zwykle dość burzliwych, bo razem z dzieckiem uczycie się siebie nawzajem, nadchodzi kolejny ważny etap. To wprowadzanie do jego diety nowych produktów, które dietetycy nazywają pokarmami uzupełniającymi. Jednak co najmniej do końca pierwszego roku życia mleko (z piersi lub modyfikowane) nadal będzie podstawą diety niemowlaka. Podawanie nowości nie tylko w tobie może budzić obawy – choć cieszysz się, że maluch ich spróbuje, to może się okazać, że niełatwo będzie mu się przyzwyczaić nie tylko do nowych smaków, ale i do sposobu karmienia. 

Redakcja poleca: BLW, czyli jedzenie w sam raz do rączek dziecka [FILM]
Chcesz rozszerzać dietę dziecka metodą BLW, ale nie wiesz, jakie produkty spożywcze będą najlepsze? Mamy dla ciebie ściągę! To jedzenie zmieści się w rączce dziecka!

Kiedy zacząć podawać nowe produkty?

Warto dążyć, by karmić wyłącznie piersią przez sześć miesięcy. Początek rozszerzania diety powinien nastąpić po skończeniu przez dziecko czwartego miesiąca, ale nie później niż po ukończeniu szóstego miesiąca (między 17. a 26. tygodniem życia). Jeśli lekarz zdiagnozuje u malucha niedobór żelaza, wskazane jest wcześniejsze rozszerzanie diety, w której znajdą się produkty będące jego źródłem. Po szóstym miesiącu życia dziecka należy zmieniać konsystencję dań: początkowo gładkie purée, potem z grudkami, następnie produkty posiekane i rozdrobnione podawane do rączki do samodzielnego jedzenia. W tym czasie dziecko uczy się żuć i gryźć. Rozszerzanie diety trwa jednak całe drugie półrocze życia oraz po pierwszych urodzinach, gdy podajesz dziecku produkty, których wcześniej nie jadło.
 

Marchewka dla niemowlaka to jedno z najlepszych i najzdrowszych dań. Sprawdź nasz jednoskładnikowy i delikatny przecier warzywny z marchewki niezawierający soli.
Sprawdź

 

Jak rozszerzać dietę małego alergika?

Tak samo jak w przypadku zdrowego dziecka. Nowe badania wykazały, że opóźnienie wprowadzenia nowych pokarmów do diety dziecka – zarówno zdrowego, jak i skłonnego do alergii – nie chroni przed rozwojem alergii pokarmowej. Co więcej, restrykcyjne diety eliminacyjne mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie małego dziecka. W przypadku niemowląt, u których lekarz stwierdził już uczulenie na białka mleka krowiego, nowości wprowadza się tak, jak u niealergicznych dzieci – czyli po czwartym miesiącu, ale nie póżniej niż po ukończeniu szóstego. Najlepiej skonsultować tę decyzję z pediatrą (a jeszcze lepiej z alergologiem), który zna dziecko i obserwuje, w jaki sposób objawia się u niego choroba. Pokarmy wyklucza się z diety niemowlęcia dopiero, gdy okaże się, że u dziecka pojawiły się objawy uczulenia.

Jakie kaszki dla niemowląt - testy i opinie

W jakiej kolejności podawać nowości?

Kolejność jest dość dowolna, ale pewne zasady obowiązują. Ważne, by podawać dziecku nowe produkty osobno, w małych ilościach, co kilka dni.

  • Rozszerzanie diety warto zacząć od warzyw,  np. dyni, marchewki, albo od ziemniaka. Potem stopniowo w kilkudniowych odstępach wprowadza się inne warzywa. Powinny być to właśnie warzywa, bo ze względu na ich wyrazisty smak i aromat dzieci akceptują je trudniej niż owoce. 
  • Następnie można wprowadzić owoce, np. jabłko. Kolejne owoce to morele, brzoskwinie, banany, gruszki, truskawki, najpierw w postaci musu, potem rozdrobnione, a następnie w cząstkach do samodzielnego jedzenia.
  • Do diety dziecka trzeba też wprowadzić mięso. Powinno być chude, np. cielęcina, kurczak, królik, a także jajko. Dziecko powinno też zacząć jeść ryby (od siódmego miesiąca).  
  • Kolejnym nowym produktem są dla dziecka produkty mleczne. Czyli np. jogurt naturalny, twarożek bez dodatku cukru i soli. Dania na bazie mleka krowiego dziecko będzie mogło jeść, gdy skończy 11–12 miesięcy.
  • Produkty zbożowe, także glutenowe, można podawać dziecku już po czwartym miesiącu życia. I jest na to czas do 12. miesiąca. Nie trzeba już podawać glutenu pod osłoną mleka mamy – to najnowsza zmiana w zaleceniach. 
 
Połączenie warzyw z ryżem i mięsem indyka to doskonały pomysł na posiłek obiadowy dla dziecka po 8. miesiącu życia, który pomoże oswoić maluszka z nowymi smakami i konsystencją.
Sprawdź
 
Kolejność wprowadzania nowości
   Produkt Kiedy podać?
1. warzywa na samym początku, po 4. miesiącu życia
2. owoce po warzywach, po 4. miesiącu życia
3. mięso i ryby mięso po warzywach i owocach, ryby po 6. miesiącu życia
4. produkty mleczne po 6. miesiącu, mleko krowie po 11. miesiącu
5. produkty zbożowe już po 4. miesiącu, ale można zacząć aż do 12. miesiąca życia

Dlaczego trzeba rozszerzać dziecku dietę?

To konieczne, bo zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze (w tym witaminy i składniki mineralne, np. żelazo) u półrocznego dziecka wzrasta i podawanie samego mleka nie jest w stanie go zaspokoić. Poza tym przewód pokarmowy malucha dojrzewa, więc może już trawić i wchłaniać produkty inne niż mleko. Próbowanie nowych pokarmów to dla dziecka także zdobywanie doświadczeń. W pierwszym roku życia powinno spróbować tak wielu potraw i smaków, jak to możliwe, bo właśnie wtedy kształtują się jego  preferencje smakowe, co w przyszłości przełoży się na nawyki żywieniowe.

Ile dziecko powinno zjadać?

Na początku dziecko je niewiele – 3–4 łyżeczki. Jeśli dobrze toleruje nowości, można stopniowo zwiększać ich ilość, aż maluch będzie zjadał miseczkę: początkowo 150–180 ml, później 190–220 ml – to ilości orientacyjne. Bo choć to rodzic decyduje, co i kiedy poda dziecku, to ono decyduje, czy i ile zje.

Jaką konsystencję powinny mieć nowe dania?

Przez pierwsze 3-4 dni podawania nowości, np. zupki jarzynowej, powinna być ona prawie płynna, tylko nieco bardziej gęsta niż mleko, musi łatwo spływać z łyżeczki. Po kilku dniach konsystencja powinna być półpłynna i przypominać gładką papkę, na początku rzadszą, a potem bardziej gęstą (posiłki możesz miksować lub przecierać). Od około 8. miesiąca życia dziecka nie miksuj już dań na gładko (pamiętaj, by nie przeciągać etapu karmienia papkami, bo im później wprowadzisz dania z grudkami i kawałkami, tym trudniej dziecko je zaakceptuje). Lepiej, by były w nim malutkie grudki – warzywa do zupki przed ugotowaniem zetrzyj na drobnej tarce. Taka nauka, gdy powoli i stopniowo zmienia się konsystencja jedzenia, jest ważna, bo przybliża malucha coraz bardziej do dorosłych konsystencji. W 9–10. miesiącu życia konsystencja potraw powinna zachęcać dziecko do gryzienia i żucia. Warzywa na zupkę ścieraj na grubej tarce lub ugotowane rozgniataj widelcem (muszą być bardzo miękkie), a mięsko drobno siekaj nożem. Obiad dla 11–12-miesięcznego niemowlaka powinien się składać z dwóch dań: rzadszej zupy i małego pulpeta z jarzynką. Niech dziecko samo próbuje je jeść, np. rączką. 
 

Schabik ze śliwką w warzywach to tradycyjne polskie danie w dziecięcym wydaniu! Gładka konsystencja dostosowana jest do umiejętności jedzenia, jakie posiada maluch na tym etapie życia.
Sprawdź

Jakich zasad trzymać się, rozszerzając dietę?

  1. Nowe produkty wprowadzaj pojedynczo. Dzięki temu możesz obserwować, czy dziecko dobrze na nie reaguje. 
  2. Nowości podawaj w ciągu dnia. Najlepiej przed południem, gdy dziecko jest wypoczęte. 
  3. Nie używaj cukru ani soli. To przyprawy niezalecane w diecie niemowląt i małych dzieci.  
  4. Zawsze podawaj świeże i dobrej jakości jedzenie. Przewód pokarmowy niemowlęcia jest niedojrzały, a przez to bardzo wrażliwy. 
  5. Nie zmuszaj do jedzenia. Jeśli dziecko stanowczo odmawia jedzenia nowości, spokojnie zaczekaj, aż będzie na to gotowe. Niektóre potrawy trzeba maluchowi podać nawet kilkanaście razy, by je zaakceptował.


Zobacz też:

 

 

Konsultacja: dr inż. Anna Harton, dietetyk

Pracuje w Zakładzie Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

Ocena (35 ocen)

3.5
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Rozszerzanie diety

Wakacje z niemowlakiem