Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
mama, niemowlę, karmienie
Żywienie

Dobre gotowanie

Oceniamy. Piątkę otrzyma ten posiłek, który ma najwięcej wartości odżywczych. Wiesz już który? Tak, to ten dobrze przygotowany. Nasz dietetyk podpowie, jak to zrobić lepiej.

Gotujesz zupę. Wrzucasz warzywa do garnka, stawiasz na kuchence i... spuszczasz zupę z oka. Bo trzeba włączyć pralkę, posprzątać, pobawić się z malcem. Patrzysz na zegarek – minęła godzina, czasem dwie. To wystarczy, żeby warzywa nie tyle się ugotowały, co rozgotowały! Straciły smak i wartości odżywcze. Dlatego włóż fartuszek i zasiądź w ławach naszej szkoły gotowania. Ta lekcja się przyda!

Jak najkrócej
Umyte i wyszorowane w ciepłej wodzie warzywa lepiej zeskrobać, a nie grubo obierać – nie tracą wtedy tyle wartości odżywczych. – Bo w skórce i pod nią są same skarby! Witaminy, składniki mineralne, a do tego błonnik! – mówi Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, dietetyk.
Czas na gotowanie. – Choć jestem za tym, by szkrab, jeśli potrafi gryźć, jadł surowe warzywa. Są najwartościowsze. W czasie gotowania traci się sporo witamin, np. aż 60 proc. witaminy C, a składniki mineralne wypłukują się do wywaru, który maluch nie zawsze zjada.
BLANSZOWANIE. Niewielkie, wręcz żadne straty witamin i innych składników. Wystarczy, że warzywa przelejesz raz czy dwa razy wrzątkiem. Dzięki temu enzymy, które utrudniają trawienie, są neutralizowane. W ten sposób można „zmiększyć” cebulę, por, kapustę białą i czerwoną.
• GOTOWANIE NA PARZE. Są straty, ale mniejsze niż podczas gotowania w wodzie. Bo pokrojone warzywa przyrządzane na parze są gotowe już po 20–30 min. Jędrne i o głębokim smaku. Uwaga! Długie gotowanie na parze daje taki sam efekt jak w wodzie.
• PIECZENIE. W piekarniku możesz piec nie tylko mięso. Na blaszkę posmarowaną cienką warstwą oleju połóż ziemniaki, paprykę, cukinię, nawet czosnek w skórce. Po kilkunastu minutach są gotowe (mają być lekko twarde). Albo warzywa owiń folią aluminiową (połóż je na błyszczącej warstwie, tak by matowa, która przepuszcza ciepło, była na zewnątrz).
• GOTOWANIE W WODZIE. Warzywa włóż do wrzątku, a nie do zimnej wody. W ten sposób skraca się czas gotowania. – Jeśli nie przyrządzam zupy, to warzywa gotuję w mundurkach. Skórka zatrzymuje składniki mineralne – mówi dietetyk. – Jeśli po włożeniu widelca czuję lekki opór, wiem, że koniec gotowania.

Ekonormy
Dlaczego warzywa, owoce, a także mięso i mleko z gospodarstw ekologicznych są lepsze? Bo nie mają szkodliwych substancji, oferują więcej wartości odżywczych, a składniki w nich zawarte są łatwiej przyswajane przez organizm. A gotowe produkty bio? Ekocertyfikat jest gwarancją, że produktu nie poddano homogenizacji, działaniu bardzo wysokiej temperatury czy ciśnienia… A to oznacza, że nie zniszczono jego naturalnych struktur. Takie jedzenie (kontrolowane na każdym etapie wytwarzania) nie ma konserwantów, barwników, sztucznych dodatków. Im dłużej chronimy malca przed „dorosłymi” produktami, tym lepiej. Jego organizm nabierze odporności.

Warto wiedzieć
Dlaczego mięso do zupy dla maluszka trzeba gotować osobno? A spieczona skórka nie jest dla dziecka?
ZUPA. Dla niemowlaka gotuje się osobno wywar i osobno mięso. Dzięki temu substancje alergizujące z mięsa nie trafią do dziecięcej zupy. Jeszcze lepiej byłoby odsączyć warzywa (do wywaru dostają się związki azotanów) i dopiero wtedy połączyć z przegotowaną wodą lub zmiksować z odrobiną oliwy lub masła.
MIĘSO. Lepiej przypilnować, by nie spiekło się w trakcie pieczenia (zbyt rumiana skórka nie jest odpowiednia dla dziecka). Białko w takich przypalonych kawałkach jest nieprzyswajalne, ciężkostrawne.

 

 

mtj_dopisek.gif

 

 

 

Kupujemy krzesełko do karmienia - film

Żywienie
Jak zdrowo gotować
Tak przygotowane dania są łatwo strawne, a więc odpowiednie także dla niemowląt.

Tak przygotowane dania są łatwo strawne, a więc odpowiednie także dla niemowląt. Do gorącej lub zimnej wody To dwie różne techniki gotowania. Pierwsza polega na tym, że produkty wkładasz do zimnej wody, druga – do wrzątku. Jeśli zależy Ci, by jak najwięcej ich aromatu i smaku przeszło do wywaru, włóż je do zimnej wody. Tak gotuje się np. zupy i rosół. Jarzyny wkładaj jednak do wrzątku. Dotyczy to też mięsa, jeśli chcesz, by zachowało smak. Nasza rada. W każdym przepisie znajdziesz informacje o czasie gotowania. Zacznij go odliczać od chwili, gdy woda zacznie znowu wrzeć po włożeniu tego, co chcesz ugotować. Pamiętaj, że wysoka temperatura niszczy witaminy, więc gotowania nie przedłużaj niepotrzebnie. Gotowanie na wolnym ogniu To znaczy, że temperaturę wody trzeba stale utrzymywać na granicy wrzenia (zagotuj ją, włóż produkt i zmniejsz płomień). W ten sposób gotuje się ryż i kasze, świeżą lub mrożoną rybę, namoczoną uprzednio fasolę, groch, suszone owoce (wkładaj je do zimnej wody), a także jajka w koszulkach (wkładaj je do wrzątku), pulpety. Nasza rada. Na wolnym ogniu podgrzewaj też parówki – jeśli woda silnie się gotuje, pęka skórka. Gotowanie na parze Użyj do tego specjalnego garnka lub metalowego koszyczka (można go kupić osobno). Taki koszyczek umieść nad wrzątkiem, bez zanurzania w wodzie. Garnek musi być przykryty. Potrawy osól dopiero po ugotowaniu. Mają one więcej witamin i soli mineralnych oraz zdecydowanie lepszy smak. Nasza rada. Na parze możesz też odgrzewać pierogi, ryż, a także jarzyny. Jeśli boisz się, że ostygnie ci ugotowany kalafior, fasolka szparagowa lub brokuły (najlepiej byłoby je podać od razu), nie trzymaj ich w wodzie. Lepiej będzie odgrzać je właśnie na parze. Gotowanie w kąpieli wodnej Mały garnek lub miskę zanurz w większym, w którym gotuje się woda – powinna...

zupa, kuchnia, talerz
Panthermedia
Dieta
Pięć zup na piątkę
Wydają ci się mniej wartościowe niż mięso i surówka? To błąd, bo zupa to dla malca danie numer jeden. Oto pięć najbardziej wartościowych.

Mają mnóstwo witamin, są lekkostrawne, szybko zaspokajają głód, a do tego zapobiegają zaparciom – zalety zup można wyliczać jednym tchem. Chociaż zazwyczaj namawiamy do podawania maluchom świeżych warzyw i owoców, to jednak trzeba przyznać, że są pewne ważne składniki odżywcze, których zdecydowanie więcej ich będzie po ugotowaniu. Wysoka temperatura sprawia bowiem, że te składniki są łatwiej przyswajalne przez organizm. A oto zupy, które warto często proponować maluchom. Pomidorowa (po 12. miesiącu) Zawiera likopen – naturalny barwnik nadający pomidorom czerwony kolor. Należy do karotenoidów, które „wymiatają” z organizmu szkodliwe wolne rodniki. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, nowotwory. Te choroby często mają swój początek w dzieciństwie, warto temu zapobiec. Likopen jest lepiej przyswajalny z produktów przetworzonych, jak keczup, zupa pomidorowa, niż ze świeżych pomidorów. Pod wpływem temperatury przekształca się w postać, która jest dużo lepiej wchłaniana z przewodu pokarmowego. W 100 g pomidorów są 3 g likopenu, a w 100 ml zupy pomidorowej – 8 mg. Jeszcze lepiej przyswaja się w obecności tłuszczów, dlatego do pomidorowej dodaj łyżeczkę śmietany. Pomidory poleca się też chorowitkom i niejadkom (są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, potas). SKŁADNIKI: - 3 pomidory - łyżka masła - 1/2 ząbka czosnku - 1/2 łyżeczki bazylii - łyżka śmietany - makaron PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wyjmij nasiona i pokrój w kostkę. Podduś na maśle, dodaj bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zalej 1/2 litra wody i gotuj około 15 minut. Zmiksuj. Dodaj śmietanę. Podawaj zupę z osobno ugotowanym makaronem. [CMS_PAGE_BREAK] Ogórkowa (po 10. miesiącu) Ogórki kwaszone to znakomite źródło witaminy...

Fotolia.pl
Żywienie
Szparagi dla niemowlaka - od kiedy podawać plus przepisy
Zastanawiasz się, czy można przyrządzać szparagi dla niemowlaka? To bardzo dobre warzywo dla małych dzieci. Szparagi są nie tylko bezpieczne dla niemowląt, ale też odżywcze, a przy tym mają wykwintny i łagodny smak. Warto po nie sięgać, gdy sezon na szparagi w pełni. Wypróbuj przepisy na szparagi odpowiednie dla najmłodszych dzieci. Sprawdź też, jak obierać i gotować szparagi, aby były smaczne i nie traciły cennych wartości odżywczych.

Sezon na szparagi trwa krótko, bo tylko 3–4 tygodnie. Warto z niego korzystać, bo szparagi to zdrowe i smaczne warzywa, które warto wprowadzić do diety niemowlaka. Później możesz przyrządzać dania z warzyw, które po ugotowaniu są zbliżone smakiem do szparagów, np. z porów, młodej marchewki. Francuzi mówią nawet, że pory to szparagi biednych. To powiedzenie nie jest już jednak aktualne – w maju i czerwcu szparagów jest wiele i są niedrogie. Zielone i białe, w zgrabnych pęczkach cieszą oko na straganach i w supermarketach. Czasem bywają też fioletowe – są słodsze i zawierają mniej błonnika. Sprawdź, od kiedy można podawać szparagi niemowlętom i jak je przyrządzać. Spis treści: Szparagi w diecie niemowlaka Szparagi dla niemowlaka - od kiedy podawać? Szparagi dla niemowlaka – przepisy Przepisy ze szparagów dla starszych dzieci Jak gotować szparagi? Szparagi w diecie niemowlaka Szparagi są bardzo dobrze tolerowane przez niemowlęta, a przede wszystkim zdrowe. Dostarczą dziecku witamin A, C i K, kwasu foliowego oraz mikroelementów: wapnia, sodu, magnezu, fosforu. Działają przeciwnowotworowo ze względu na zwartość sulforafanu, izotiocyjanianów, indoli oraz inuliny, która jest prebiotykiem sprzyjającym utrzymaniu prawidłowej flory jelitowej i wymiata z organizmu szkodliwe substancje. Szparagi dla niemowlaka - od kiedy podawać? W zaleceniach rozszerzania diety niemowlaka znajduje się rada, aby szparagi podawać od 8 miesiąca życia dziecka. Początkowo szparagi podaje się w formie zmiksowanej, np. jako zupkę krem. W miarę jak dziecko będzie rosło, szparagi nie muszą już być tak mocno rozdrabniane. Najdelikatniejsze są szparagi zielone , których nawet nie trzeba obierać. Bardziej wyrazistym smakiem odznaczają się szparagi białe, dlatego można je podać w drugiej...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak