Do 6. miesiąca życia dziecka podawaj mu wyłącznie mleko - najlepiej karm piersią. Jeśli nie możesz, stosuj mleko zastępcze, ale nie krowie, kozie czy sojowe. Niemowlę nie jest w stanie strawić takiego pokarmu i takie mleko może mu zaszkodzić.
Czytaj też: Kompleksowy przewodnik po karmieniu piersią
1. Miód
Choć do niedawna lekarze zalecali, by karmić dzieci miodem, który uznawany jest za naturalny antybiotyk, jest to też silny alergen. Co jednak bardziej niebezpieczne, w miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany zwany botuliną. Organizmy starszych dzieci i dorosłych bez trudu radzą sobie z minimalnymi ilościami toksyny, ale młody i niedojrzały system odpornościowy maluchów poniżej roku nie umie zapobiec rozwojowi groźnych mikrobów w jelitach.
Czytaj też: 5 najlepszych przepisów dla karmiących mam
2. Żelki
Podobnie jak wszystkie inne słodycze i potrawy oraz produkty zawierające biały cukier. Żelki i cukierki są szczególnie niebezpieczne ze względu na kształt i wielkość - stanowią poważne zagrożenie dla niemowlaka, który może się nimi łatwo zakrztusić.
Czytaj też: Schemat żywienia niemowląt
3. Soki owocowe
Wyciskane w domu w sokowirówce i podawane natychmiast do spożycia są zdrowe, bo zawierają witaminy i minerały (chociaż nie zawierają już cennego błonnika, który jest w owocach). Kupne soki, napoje, koktajle i napoje są jednak zakazane, nawet jeśli są wyprodukowane w 100% z owoców i zalecane dla dzieci. W procesie produkcji, konserwowania (nawet naturalnego, np. podgrzewania) sok owocowy traci większość składników mineralnych i witamin.
Wypróbuj przepis na pierwszy domowy sok z jabłek.
Czytaj też: Jaka woda dla niemowlaka
4. Biszkopty, ciasteczka i krakersy
Nieważne, czy zrobione w domu ze sprawdzonych składników, czy kupione specjalnie dla dzieci, czy ekologiczne. Słodycze zawierają cukier, tłuszcz, białą mąkę, składniki, których maluch nie tylko nie potrzebuje, ale i które są dla niego szkodliwe.
Wypróbuj przepis na pyszną deserową zupkę.
Czytaj też: 5 chorób, które powoduje cukier
5. Gotowe produkty
Oprócz tych w słoiczkach przeznaczonych specjalnie dla dzieci. Normy produkcji takich dań są dużo bardziej restrykcyjne. Każde inne danie gotowe (sos w słoiku do makaronu, frytki, parówki...) nie powinno być podawane nawet starszym dzieciom, a co dopiero kilkumiesięcznemu maluchowi.
Wypróbuj przepis na pulpeciki z sosem śliwkowym i ryżem.