Kamienie milowe w badaniach nad mlekiem mamy
Unikalne składniki w odpowiednich ilościach i proporcjach, zmiana składu w zależności od fazy laktacji, pory czy długości pojedynczego karmienia, a także etapu rozwoju dziecka – to wszystko sprawia, że mleko mamy jest pokarmem idealnym. Pokarm kobiecy w pełni zaspokaja potrzeby niemowlęcia w pierwszych miesiącach jego życia i dostarcza składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Na czym polega wyjątkowość jego składu? Na czym polega wieloletni wkład zespołu badawczego NUTRICIA w prace nad poznaniem składników mleka kobiecego i jego właściwości?
Osiągnięcia w badaniach nad mlekiem mamy
Mleko mamy to niedościgniony wzorzec, który nieprzerwanie stanowi dla naukowców obiekt badań. Badacze nieustannie analizują skład pokarmu kobiecego i dokonują w tej dziedzinie nowych odkryć w zakresie składników i ich właściwości oraz wpływu na młody, rozwijający się organizm dziecka. Analizą unikalnego pokarmu, jakim jest mleko matki, zajmują się naukowcy z całego świata, także z Centrum Badań NUTRICIA (NUTRICIA Research). Na przestrzeni lat za pomocą najnowocześniejszego sprzętu analitycznego oraz dzięki współpracy z wieloma organizacjami badawczymi udało im się dokonać wielu znaczących odkryć – poznać komponenty składu mleka matki i ich wpływ na poszczególne układy w organizmie niemowlęcia. Jako pierwsi na świecie odkryli m.in. obecność w mleku matki długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów.
Skład mleka mamy – co jest w nim wyjątkowego?
Mleko mamy to podstawa żywienia niemowlęcia w 1. roku życia. Jest idealną kompozycją węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin (poza D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza), składników mineralnych oraz modulatorów odporności. Przeciwciała, żywe komórki, enzymy i hormony czynią pokarm kobiecy niedoścignionym, idealnym pożywieniem, kompleksowo odpowiadającym na potrzeby dziecka. Co ciekawe, nie ma jednego wzorca mleka kobiecego. Jego skład różni się między mamami w zależności od wielu czynników – stanu zdrowia, sposobu żywienia, genów czy otaczającego środowiska, a nawet płci dziecka.
Wiedza naukowa jako podstawa tworzenia receptur mlek modyfikowanych
Chociaż pokarm kobiecy to najlepsze pożywienie dla niemowlęcia, zdarzają się sytuacje, w których mama nie może karmić piersią. Właśnie dlatego mleko mamy jest dla naukowców inspiracją przy opracowywaniu...