Bałwankowa rodzina
Muffinki w kształcie bałwanków dla dzieci czyli bałwankowa rodzinka do zjedzenia. Przepis na atrakcyjny deser zimowy dla dziecka.
- 300 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 180 ml maślanki
- 2 jajka
- pół kostki masła
- szczypta soli
Pasta cukrowa:
- 2 szklanki cukru pudru
- białko
- łyżka wody
Masło roztop, przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. W dzbanku wymieszaj maślankę z jajkami. Wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wymieszaj. Ciasto przekładaj do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 15 minut. Zrób lukier: do miski wsyp cukier, dodaj białko i wodę. Zmiksuj. Polej ciastka, gdy przestygną. Z reszty lukru zagnieć masę, podsypując stolnicę cukrem. Zrób bałwankom brzuszki i główki.
Nasza rada: Do ozdobienia bałwanków możesz użyć gotowych lukrów. Kupisz je w sklepach dla cukierników lub przez Internet.
Uwaga: jajko, z którego weźmiesz białko do lukru, wyszoruj szczoteczką i sparz wrzątkiem. Dopiero potem je rozbij.
Sprawdź inne słodkie przepisy