Reklama

Reklama
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 180 ml maślanki
  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • szczypta soli

Pasta cukrowa:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • białko
  • łyżka wody

Masło roztop, przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową. W dzbanku wymieszaj maślankę z jajkami. Wlej do miski z mąką, dodaj masło. Wymieszaj. Ciasto przekładaj do wysmarowanych masłem foremek na muffinki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz ok. 15 minut. Zrób lukier: do miski wsyp cukier, dodaj białko i wodę. Zmiksuj. Polej ciastka, gdy przestygną. Z reszty lukru zagnieć masę, podsypując stolnicę cukrem. Zrób bałwankom brzuszki i główki.
Nasza rada: Do ozdobienia bałwanków możesz użyć gotowych lukrów. Kupisz je w sklepach dla cukierników lub przez Internet.
Uwaga: jajko, z którego weźmiesz białko do lukru, wyszoruj szczoteczką i sparz wrzątkiem. Dopiero potem je rozbij.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama