Reklama

Reklama
  • pół kg mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dkg drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
  • 2 jajka
  • ćwierć kostki masła
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2 rodzynki (lub goździki)


Masło stop i wystudź. Drożdże rozmieszaj z odrobiną letniej wody, łyżką mąki i łyżką cukru. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier, rozrobione drożdże, sól, jajko, wlej resztę letniej wody. Wyrób ciasto, pod koniec wyrabiania dodaj masło. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny - ciasto powinno podwoić swą objętość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj na niej baranka z ciasta podzielonego na nieduże kulki. Odstaw na 10 minut. Posmaruj baranka roztrzepanym jajkiem, wetknij rodzynki (goździki) jako oczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut.
Zamiast robić baranka z kulek, możecie też kupić specjalną formę w kształcie baranka.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama