Baranek z drożdżowych kulek
Baranek z drożdżowych kulek zamiast nudnej baby. Wcale nie będzie trudniej (nooo, może odrobinę), ale za to ciekawiej.
- "Twoje Dziecko"
- pół kg mąki
- 5 łyżek cukru
- 15 dkg drożdży (lub opakowanie drożdży instant)
- 2 jajka
- ćwierć kostki masła
- szklanka wody
- szczypta soli
- 2 rodzynki (lub goździki)
Masło stop i wystudź. Drożdże rozmieszaj z odrobiną letniej wody, łyżką mąki i łyżką cukru. Resztę mąki przesiej do miski, dodaj cukier, rozrobione drożdże, sól, jajko, wlej resztę letniej wody. Wyrób ciasto, pod koniec wyrabiania dodaj masło. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny - ciasto powinno podwoić swą objętość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj na niej baranka z ciasta podzielonego na nieduże kulki. Odstaw na 10 minut. Posmaruj baranka roztrzepanym jajkiem, wetknij rodzynki (goździki) jako oczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30 minut.
Zamiast robić baranka z kulek, możecie też kupić specjalną formę w kształcie baranka.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser