Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym
Wypróbuj nasz przepis na biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym. To pyszny i zdrowy deser dla całej rodziny.
- materiały prasowe Media in PR
Biały mus:
- 2 płatki białej żelatyny
- 150 g białej kuwertury w kawałkach
- 1 żółtko
- 1 białko
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżka stołowa soku pomarańczowego
- 150 ml bitej śmietany
Czarny mus:
- 100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- 2 żółtka
- 2 białka
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml bitej śmietany
Sos żurawinowy:
- 250 ml nektaru żurawinowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 100 g suszonych żurawin
Dodatkowo:
- mięta lub melisa
Namocz żelatynę. Białą kuwerturę rozpuść w garnku i pozostaw do ostygnięcia. Białko ubij na sztywną masę. Żółtko zmieszaj z sokiem pomarańczowym i utrzyj na kremową masę. Żelatynę wyciśnij i rozpuść w łyżce stołowej gorącej wody. Dodaj szybko do żółtka, mieszając. Dodaj kuwerturę. Dodaj białko i bitą śmietanę.
Gorzką czekoladę rozpuść w rondlu i pozostaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywną masę. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier waniliowy, a następnie utrzyj na kremową masę. Rozpuszczoną czekoladę zamieszaj, a następnie dodaj ubite białka i bitą śmietanę.
Nakładaj do szklanek czarną i białą masę naprzemiennie. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Do nektaru żurawinowego dodaj cukier waniliowy i zagotuj. Mąkę kukurydzianą zmieszaj z niewielką ilością zimnej wody, dodaj do nektaru i zagotuj, mieszając. Dodaj żurawinę i pozostaw do ostygnięcia, mieszaj od czasu do czasu. Powstały sos umieść na musie. Udekoruj miętą lub melisą.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas chłodzenia
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można stosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 250 g świeżych żurawin gotować w 240 ml nektaru żurawinowego z dodatkiem 4 łyżek stołowych cukru i opakowania cukru waniliowego przez ok. 5 minut. 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru, a następnie zagotować.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 523 kcal / 2184 kJ
Białko: 8 g
Tłuszcz: 32,1 g
Węglowodany: 49 g
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem czekolady
Polecamy: Kurczak z sosem czekoladowym