Reklama

Reklama
  • 4 jajka
  • 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Na krem:

  • 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 20 dag kremówki
  • 5 dag małych bezików
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sok z połowy cytryny

Dodatki:

  • 50 dag truskawek
  • 1 łyżeczka paseczków skórki cytrynowej
  • listki mięty

1. Przygotuj biszkoptowy spód. Ciasto wlej do dobrze natłuszczonej i oprószonej tartą bułką dużej tortownicy (28 cm). Wierzch ciasta obsyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Upiecz na złoty kolor (około 25 minut). Wyjmij i ostudź.
2. Schłodzoną kremówkę ubij z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Dodaj serek i pokruszone beziki. Truskawki opłucz, osącz na sicie.
3. Spód biszkoptowy ułóż na talerzu, nakłuj gęsto widelcem. Nałóż grubą warstwę kremu śmietankowego. Na wierzchu rozłóż truskawki. Udekoruj skórką cytrynową i listkami mięty.

Reklama

Polecamy - tort śmietankowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama