Brukselka z pomidorami
Brukselkę duszoną z pomidorami przygotujesz bardzo szybko. Może być bezmięsnym obiadem lub daniem na kolację. Warto, bo brukselka jest bardzo wartościowym warzywem.
- Edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 10:58
Reklama
Reklama
- szklanka brukselki
- kilka łyżek mleka
- niepełna łyżeczka rozmarynu (lub mała gałązka świeżego)
- 2 pomidory
- średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka masła
- papryka mielona
- liść laurowy
- sól
- cukier
- pieprz
- Brukselkę przebierz, umyj i włóż do wrzącej, osolonej wody.
- Dodaj mleko i gotuj około 10 minut.
- Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj, a potem lekko podsmaż ją na maśle.
- Dodaj pomidory i podduś razem.
- Wsyp brukselkę, dodaj koncentrat pomidorowy, rozmaryn oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
- Podduś wszystko jeszcze chwilę.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z brukselką
Reklama
Reklama
Reklama