Reklama

Reklama
  • 120 ml wody
  • żółtko
  • 4 miarki mleka modyfikowanego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść suszonych śliwek (bez konserwantów)

Śliwki opłucz, namocz w gorącej wodzie, zostaw na noc. Rano wyjmij je z wody, oddziel miąższ od skórki i zmiksuj. Odmierz 20 ml wody i rozprowadź w niej mąkę ziemniaczaną i żółko. Zagotuj osobno 80 ml wody z przygotowanymi wcześniej śliwkami. Do gotującej się wody wlej jajko z mąką ziemniaczaną, chwilę energicznie mieszaj. Odstaw do przestudzenia. Mleko modyfikowane przygotuj w pozostałych 20 ml ciepłej wody. Dodaj do budyniu, dokładnie wymieszaj.
Pyszny budyń z przetartymi śliwkami jest prosty i szybki w przygotowaniu. Dla wszystkich najmłodszych miłośników deserów. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na budyń dla dziecka

Reklama

Blog kulinarny "Zjadam szpinak".

Reklama
Reklama
Reklama