Bulion z lanym ciastem
Polecamy przepis na bulion wołowy z lanym ciastem.
- edipresse
Opublikowano: wtorek, 26 listopada 2013 12:35
Reklama
Bulion:
Reklama
- 1/2 kg chudej wołowiny,
- 1/2 kg kurczaka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- średnia marchew,
- 1/2 cebuli
- sól
- pieprz
- liść laurowy
ciasto lane:
- 2 jaja
- pełna łyżka mąki pszennej
- łyżka wody
- łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
Wołowinę i kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Potem dodaj obrane warzywa, a pod koniec gotowania przyprawy (mało soli).
Zmiksuj mąkę, jaja, wodę, dodaj posiekaną natkę pietruszki (masę zostaw na 15 minut).
Reklama
Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z bulionu razem z mięsem. Cienkim strumieniem wlej ciasto na wrzący bulion i zagotuj. Możesz też czysty bulion połączyć z żółtkiem i zagotować.
Reklama
Reklama
Reklama