Reklama

Bulion:

Reklama
  • 1/2 kg chudej wołowiny,
  • 1/2 kg kurczaka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • średnia marchew,
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

ciasto lane:

  • 2 jaja
  • pełna łyżka mąki pszennej
  • łyżka wody
  • łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki

Wołowinę i kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Potem dodaj obrane warzywa, a pod koniec gotowania przyprawy (mało soli).

Zmiksuj mąkę, jaja, wodę, dodaj posiekaną natkę pietruszki (masę zostaw na 15 minut).

Reklama

Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z bulionu razem z mięsem. Cienkim strumieniem wlej ciasto na wrzący bulion i zagotuj. Możesz też czysty bulion połączyć z żółtkiem i zagotować.

Reklama
Reklama
Reklama