Reklama

na ciasto:

Reklama
  • 5 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli

masa serowa:

  • 40 dag sera białego
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotuj zaczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier i sól, dodaj: roztrzepane jajka (1/4 roztrzepanych jajek zostaw do posmarowania bułeczek), zaczyn i resztę mleka. Wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagnieć. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Biały ser zmiel i utrzyj z cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm i wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy ok. 7 cm.
Na środku każdego krążka zrób dołek i włóż tam porcję masy serowej. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż staną się rumiane, ok. 15 minut w temp. 170 st. C.
Po przestudzeniu wyjmij z piekarnika.

Zobacz inne przepisy na bułki dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama