Reklama

Reklama
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub miodu,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do pieczenia,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
  • opcjonalnie: orzechy, pestki słonecznika lub dyni, sezam, wiórki kokosowe

Reklama

W naczyniu utrzyj cukier lub miód i masło na krem. Dodaj pozostałe składniki – mąkę, płatki, wodę, sodę, proszek, cukier waniliowy i sól, a na końcu bakalie. Ciasto starannie wymieszaj. Uformuj kulki, ułóż na blaszce – niekoniecznie wysmarowanej tłuszczem – lekko rozpłaszcz widelcem. Możesz też wyłożyć ciastem blachę i po upieczeniu pociąć je na kawałki wielkości batoników. Piecz około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190°C.

Reklama
Reklama
Reklama