Ciasteczka owsiane z rodzynkami lub żurawiną
Jak przygotować ciasteczka owsiane z rodzynkami lub żurawiną?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 09:38
Reklama
Reklama
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru lub miodu,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej do pieczenia,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
- opcjonalnie: orzechy, pestki słonecznika lub dyni, sezam, wiórki kokosowe
Reklama
W naczyniu utrzyj cukier lub miód i masło na krem. Dodaj pozostałe składniki – mąkę, płatki, wodę, sodę, proszek, cukier waniliowy i sól, a na końcu bakalie. Ciasto starannie wymieszaj. Uformuj kulki, ułóż na blaszce – niekoniecznie wysmarowanej tłuszczem – lekko rozpłaszcz widelcem. Możesz też wyłożyć ciastem blachę i po upieczeniu pociąć je na kawałki wielkości batoników. Piecz około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 190°C.
Reklama
Reklama
Reklama