Ciasto kora orzechowa
Na szczęście to ciasto tylko z wyglądu przypomina korę drzewa - smakuje o wiele lepiej! Wypróbuj nasz przepis na orzechową korę.
- marzenakaminskaszymczuk
Ciasto:
- 6 białek,
- 2 żółtka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 100 g orzechów (włoskich lub laskowych),
- 75 g rodzynek,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 25 g śliwek-molerów,
- 2 łyżeczka żurawiny,
- 2 migdały,
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka mąki,
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- bakalie.
Masa:
- 1 puszka brzoskwiń,
- mleko gostyńskie UHT,
- 4 żółtka,
- 2 budynie śmietankowe z cukrem,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 400 g masła.
Orzechy drobno posiekać lub zmielić,ja rozdrobniłam razem z rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Bakalie wymieszać z mąką i razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, podzielić na dwie, równe części i upiec dwa jednakowe placki (23 x 33 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka powinna być wysoka, żeby potem zmieściła się na wierzchu galaretka). Piec w temp. 170 st.C przez ok. 35 minut
Masa: Do soku dolać tyle mleka, żeby było 2 szklanki - zagotować. Budynie razem z mąką i żółtkami rozmieszać w 3/4 szkl. mleka. Wlać do gotującego się mleka z sokiem. Mieszając ugotować budyń, po czym ostudzić do temp. pokojowej (nie może być zimny).Ogrzane do temp. pokojowej masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo budyń. W razie potrzeby krem dosłodzić cukrem pudrem. Nasączanie-- ok. 3/4 szkl. gorącej wody, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - ew. 2 łyżki spirytusu lub likieru orzechowego .plus 2 paczki "Delicji" pomarańczowych, brzoskwiniowych lub morelowych - 2 galaretki ja dodaję jakie mam przeważnie truskawkowe ,Jeden z wystudzonych placków włożyć z powrotem do blaszki, nałożyć 1/3 kremu, na nim ciastka "Delicje" czekoladą do dołu. Na każde ciastko wlać trochę ponczu kawowego. Następnie wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować resztą kremu i poukładać na nim pokrojone w plasterki lub kostkę brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Zobacz inne przepisy na ciasta
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Marzenę Kamińską-Szymczuk.