Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe jest idealne na deser dla przedszkolaka. Wypróbuj nasz przepis na ciasto marchewkowe.
- danioseb
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2,5 szklanki startej marchewki (może być i więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- aromatem cytrynowym
- trzy łyżeczki cukru
Jaja ucieramy mikserem na tak zwany kogel-mogel. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy i przez cały czas mieszamy. Następnie dodajemy olej i startą marchewkę. Kiedy wszystkie te składniki razem dobrze wymieszamy wkładamy do formy i pieczemy przez następne 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200°C.
Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Następnie ubijamy śmietanę (na sztywno). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i oba te składniki łączymy ubijając ze sobą. Po upieczeniu i wychłodzeniu ciasta przekrawamy je w całości na dwie połówki i nakładamy ubitą śmietanę wraz z serkiem mascarpone, rozprowadzając równomiernie po jego całości. Następnie nakładamy górną jego część i odstawiamy w formie do lodówki.
Zobacz inne przepisy na ciasto marchewkowe
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez danioseb.