Reklama

Reklama
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki startej marchewki (może być i więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • aromatem cytrynowym
  • trzy łyżeczki cukru

Jaja ucieramy mikserem na tak zwany kogel-mogel. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy i przez cały czas mieszamy. Następnie dodajemy olej i startą marchewkę. Kiedy wszystkie te składniki razem dobrze wymieszamy wkładamy do formy i pieczemy przez następne 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200°C.
Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Następnie ubijamy śmietanę (na sztywno). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i oba te składniki łączymy ubijając ze sobą. Po upieczeniu i wychłodzeniu ciasta przekrawamy je w całości na dwie połówki i nakładamy ubitą śmietanę wraz z serkiem mascarpone, rozprowadzając równomiernie po jego całości. Następnie nakładamy górną jego część i odstawiamy w formie do lodówki.

Zobacz inne przepisy na ciasto marchewkowe

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" przez danioseb.

Reklama
Reklama
Reklama