Reklama
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki tartych biszkoptów
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Orzechy zmiel w malakserze lub drobno posiekaj. Ubij pianę z białek. Nadal ubijając, dodawaj cukier i cukier waniliowy, aż piana będzie sztywna. Dodaj żółtka i lekko wymieszaj. Powoli wsypuj zmielone orzechy i tarte biszkopty wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wlej do wysmarowanej masłem formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 45 minut. Ciasto możesz przełożyć konfiturą morelową.

Polecamy przepis: Mazurek z marmoladą

Zobacz także
Reklama

Porcja dla dziecka: 1 kawałek ciasta

Reklama
Reklama
Reklama