Ciasto orzechowe
Jak zrobić ciasto orzechowe?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 15:16
Reklama
- 1,5 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki tartych biszkoptów
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Orzechy zmiel w malakserze lub drobno posiekaj. Ubij pianę z białek. Nadal ubijając, dodawaj cukier i cukier waniliowy, aż piana będzie sztywna. Dodaj żółtka i lekko wymieszaj. Powoli wsypuj zmielone orzechy i tarte biszkopty wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę wlej do wysmarowanej masłem formy i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 45 minut. Ciasto możesz przełożyć konfiturą morelową.
Polecamy przepis: Mazurek z marmoladą
Zobacz także
Reklama
Porcja dla dziecka: 1 kawałek ciasta
Reklama
Reklama
Reklama