Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną
Wypróbuj nasz przepis na ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną. To smaczne ciasto dla całej rodziny. Smacznego!
- materiały prasowe Media in PR
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 350 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżka stołowa mleka
- 250 g suszonych żurawin amerykańskich
Krem waniliowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- kakao
- 50 g suszonych żurawin amerykańskich
Masło rozetrzyj na kremową masę, stopniowo dodawaj cukier i jajka. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i szybko wymieszaj z jajkami i masłem. Podziel ciasto na dwie części. Jedną część przełóż do innego naczynia. Do pozostałej części dodaj kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieść w niej białą masę. Ciemną masę ułóż na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieść na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryj pergaminowym papierem. Piecz w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Budyń waniliowy wymieszaj z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodaj cukier i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budyń waniliowy i mieszaj. Pozostaw do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzyj na jednolitą masę i dodaj budyń za pomocą łyżki stołowej.
Powstały krem ułóż na cieście i posyp czekoladą. Następnie posyp kakao i dodaj żurwinę. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal/1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem czekolady
Polecamy: Kurczak z sosem czekoladowym