Reklama
  • 2 łyżki stołowe mielonych migdałów
  • 1,5 łyżki stołowej cukru
  • 2 łyżeczki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 220 g ciasta do croissantów
  • 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody (do smarowania)
  • płatki migdałów (do posypania)
  • cukier puder (do poprószenia)

  1. Wymieszaj mielone migdały, cukier, masło oraz ekstrakt w małej misce i odstaw na bok.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o przekątnej około 22 cm. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdego kawałka wytnij po 3 trójkąty.
  3. Nałóż łyżeczkę mieszanki migdałowej na brzeg krótkiego boku trójkąta. Zacznij zwijać croissanta z tej strony. Połóż croissanta tak aby szczyt trójkąta znajdował się na dole. Ściśnij końcówki croissanta (aby nie uronić farszu). Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia zostawiają 3 cale odstępu między croissantami. Przykryj ręcznikiem i folią spożywczą. Odstaw croissanty na dwie godziny.
  4. Podgrzej piekarnik do 190 st. C. Posmaruj croissanty jajkiem, posyp płatkami migdałów i piecz przez około 15 minut aż staną się złocistobrązowe. Odstaw aby się schłodziły, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ważne: Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.

Przepis na 6 croissantów

Zobacz także

Źródło: materiały prasowe Polsat Food Network, przepis autorstwa Anny Olson

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama