
- 200 g mąki tortowej, np. Lubella
- 200 g mąki kukurydzianej
- 300 g wody
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 8 łyżek oleju
W misce wymieszaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotuj i dodaj do mąki z przyprawami. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrób. Odstaw do ostygnięcia. Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokrój w trójkąty, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 10 minut. Do domowych nachosów świetnie pasuje sos salsa pomidorowa.
Zobacz też inne przepisy na szybkie dania dla dzieci