Reklama

Reklama
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 kostki drożdży (50 g).

Rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Następnie żółtka, roztopione masło i przesianą mąkę. Wyrób ciasto mikserem lub ręką. Podziel na dwie części, spleć w warkocz i przełóż do formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, posyp kruszonką (posiekaj 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę masła). Piecz pół godziny w 1800C.
Porcja dla dziecka: 1 kromeczka

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama