Drożdżowa chałka
Drożdżowa chałka: jak ją przygotować?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 11:48
Reklama
Reklama
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka mleka,
- 2 żółtka,
- 1/2 kostki drożdży (50 g).
Rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Następnie żółtka, roztopione masło i przesianą mąkę. Wyrób ciasto mikserem lub ręką. Podziel na dwie części, spleć w warkocz i przełóż do formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, posyp kruszonką (posiekaj 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę masła). Piecz pół godziny w 1800C.
Porcja dla dziecka: 1 kromeczka
Reklama
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama