Reklama

Reklama
  • pół jabłka
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 4-5 suszonych moreli
  • łyżka płatków owsianych
  • łyżka płatków jęczmiennych lub jaglanych
  • odrobina masła
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • szklanka wody

Rodzynki i morele zalewamy wrzątkiem na około 1 min. Jabłko kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody, aby się poddusiło. Dodajemy szczyptę cynamonu. Kiedy będzie miękkie, wlewamy szklankę wody, po czym wsypujemy po dużej kopiastej łyżce płatków owsianych, jęczmiennych lub jaglanych, gotujemy około 5 min. Zestawiamy z ognia, dodajemy odrobinkę masła, morele pokrojone w kostkę i rodzynki. Kiedy przestygnie dosładzamy miodem.

Przepis nadesłany przez Anię na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama