Gruszki w sosie waniliowym
Gruszki w sosie waniliowym - sprawdzony przepis dla dzieci.
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 11:47
Reklama
- duża gruszka,
- szklanka mleka,
- łyżka cukru,
- kawałek laski wanilii,
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- dwa żółtka.
Reklama
Uduś w małej ilości wody obraną, przekrojoną na pół i pozbawioną gniazda nasiennego gruszkę. Zagotuj 3/4 szklanki mleka z wanilią. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź pozostałym zimnym mlekiem. Wlej do wrzącego mleka, ciągle mieszając, żeby je zagęścić i zdejmij z ognia. Żółtka utrzyj z cukrem i wlewaj powoli do ostudzonego mleka z mąką. Doprowadź do wrzenia i odstaw. Wyjmij wanilię. Sosem polej połowę uduszonej gruszki.
Reklama
Reklama
Reklama