Indyk z brukselką - przepis
Oto prosty i smaczny przepis na indyka z brukselką. Świetna propozycja na obiad dla dziecka!
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 15:02
Reklama
Reklama
- 3-4 filety z indyka (300 g) - QAFP
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 pęczka włoszczyzny
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 200 g brukselki
- sól, pieprz
Mięso opłucz, pokrój w paseczki, lekko oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Warzywa umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, tylko pora pokrój w talarki. Dodaj do mięsa i uduś. Pod koniec duszenia (po ok. 20 minutach) dodaj śmietanę i przypraw danie do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. Osobno ugotuj w lekko osolonej wodzie brukselkę. Jej zielonimi główkami udekoruj porcję indyka w jarzynach.
Porcja dla dziecka 2-3 łyżki mięsa z warzywami i 3-5 brukselek
Reklama
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu
Reklama
Reklama
Reklama