Reklama

Reklama
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki białego twarożku
  • 1 parówka
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 1 plasterek szynki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 liść sałaty karbowanej zielonej i czerwonej
  • pół marchewki
  • pół pomidora
  • 4 rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • 2 czarne oliwki
  • kilka plasterków ogórka
  • kawałek czerwonej i żółtej papryki

Na początku dokładnie myjemy warzywa. Ogórek i rzodkiewki kroimy w plasterki, natomiast marchewkę obieramy i kroimy w długie plastry. Następnie, foremką, z chleba tostowego wycinamy dwie rybki oraz gwiazdkę i smarujemy je masłem. Na jednej rybce kładziemy szynkę i dekorujemy ją plasterkami ogórka, rzodkiewki i szczypiorkiem. Drugą smarujemy twarożkiem i układamy na niej paseczki z marchewki i szczypiorku.
Na jedną kromkę ciemnego chleba - uprzednio wyciętą formą rybki - kładziemy plasterek sera żółtego i dekorujemy plasterkami ogórka i rzodkiewki.
Z drugiej kromki wycinamy gwiazdkę i żółwia. Na gwiazdkę kładziemy ser i plasterek pomidora, natomiast na żółwia twarożek. Dekorujemy go szczypiorkiem, rzodkiewką i czerwoną papryką.
Aby zrobić ośmiornicę podgrzewamy parówki, kroimy je na pół a potem przecinamy nie do końca 4 razy formując ramiona ośmiornic.
Na koniec z ¼ pomidora, kawałka marchewki i sera żółtego układamy statek. Żeby przyozdobić zwierzątka należy użyć oliwek do zrobić oczka a papryki do buzi. Fale można ułożyć z sałaty.

Przepis nadesłany przez Ewelinę na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama