Klopsiki z mięsa i soczewicy - przepis
Połączenie soczewicy i mięsa w jednej potrawie - wypróbuj kotlecików według naszego przepisu
Opublikowano: sobota, 21 grudnia 2013 20:52
Reklama
Reklama
- 50 g soczewicy lub grochu łuskanego,
- 200 g wołowiny,
- 1/2 dużej cebuli,
- 1/2 papryki,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- przyprawy: pieprz, sól.
Soczewicę (lub groch) opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i ugotuj do miękkości, odcedź. Mięso i soczewicę zmiel i wymieszaj. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę, paprykę dodaj do zmielonego mięsa, wymieszaj.
Reklama
Do masy dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy, wbij jajo, wsyp płatki owsiane i starannie wymieszaj. Uformuj 12 małych kuleczek, lekko spłaszczonych, ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiecz w piekarniku (pół godziny w temp. 200°C).
Reklama
Reklama
Reklama