
- 250 g makaronu kokardki,
- 1/2 litra mleka,
- 100 g sera typu Camembert,
- kilka gałązek świeżych ziół – bazylia, oregano,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, czarny pieprz.
Zagotuj mleko. Ser Camembert pokrój w kostkę, dodaj do mleka i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Świeże przyprawy i natkę pietruszki opłucz, osusz. Oberwij listki i drobno je posiekaj. Dodaj do sosu, delikatnie przypraw solą. Makaron gotuj 10–12 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź, osącz, podziel na porcje i polej sosem. Młodszym maluchom podawaj go z sokiem przecierowym. Starsze dzieci lubią makaron delikatnie oprószony świeżo zmielonym pieprzem, z dodatkiem zielonej sałaty skropionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.