Reklama

Reklama
  • 200 g zielonej fasolki,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 por,
  • 1 jajo,
  • olej,
  • mąka,
  • tarta bułka.

Na sos:

  • 200 ml (1 szklanka) mleka,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej.

Reklama

Umyj zieloną fasolkę, odetnij końcówki. Pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Na oleju podduś na małym ogniu cebulę, marchewkę i pokrojonego pora. Kiedy będą miękkie, dodaj zieloną fasolkę i smaż przez kilka minut. Osącz olej i zmiksuj je.
Przygotuj sos: zrumień mąkę w maśle, dodaj mleko, rozmieszaj dokładnie, aby nie porobiły się grudki. Gotuj sos na małym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając. Na pięć minut przed zakończeniem gotowania dodaj zmiksowane warzywa, przypraw solą i gałką muszkatołową. Zostaw do ostygnięcia.
Uformuj z tej masy paluszki, obtocz w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smaż w głębokim gorącym oleju.

Reklama
Reklama
Reklama