Krokieciki warzywne
Polecamy sprawdzony przepis dla dzieci na krokiety warzywne.
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 09:08
Reklama
Reklama
- 200 g zielonej fasolki,
- 1 marchewka,
- 1 mała cebula,
- 1 por,
- 1 jajo,
- olej,
- mąka,
- tarta bułka.
Na sos:
- 200 ml (1 szklanka) mleka,
- 50 g masła,
- 3 łyżki mąki,
- sól,
- szczypta utartej gałki muszkatołowej.
Reklama
Umyj zieloną fasolkę, odetnij końcówki. Pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Na oleju podduś na małym ogniu cebulę, marchewkę i pokrojonego pora. Kiedy będą miękkie, dodaj zieloną fasolkę i smaż przez kilka minut. Osącz olej i zmiksuj je.
Przygotuj sos: zrumień mąkę w maśle, dodaj mleko, rozmieszaj dokładnie, aby nie porobiły się grudki. Gotuj sos na małym ogniu przez 20 minut, ciągle mieszając. Na pięć minut przed zakończeniem gotowania dodaj zmiksowane warzywa, przypraw solą i gałką muszkatołową. Zostaw do ostygnięcia.
Uformuj z tej masy paluszki, obtocz w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smaż w głębokim gorącym oleju.
Reklama
Reklama
Reklama