Kurczak z ryżem - przepis
Polecamy przepis na kurczaka z ryżem.
- Edipresse
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 12:49
Reklama
Reklama
- 250 g ryżu długoziarnistego,
- 2 filety z piersi kurczaka - QAFP,
- 50 g rodzynek,
- 50 g obranych migdałów,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 1 cytryna,
- oliwa z oliwek.
Reklama
Do pół litra gorącej wody wrzuć mięso kurczaka i ugotuj z odrobiną soku cytrynowego. Wyjmij mięso, pokrój w drobną kostkę, zachowaj wywar z gotowania. Obsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę, dodaj pokrojone jabłko bez skórki i ryż, trzymaj na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj rodzynki i migdały, wlej wywar i uzupełnij gorącą wodą, tak aby płyn stanowił dwa i pół objętości ryżu. Gotuj przez 10 minut na silnym ogniu, dodaj kawałeczki kurczaka, przypraw solą i potrzymaj na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Reklama
Reklama
Reklama