Lasagne z cukinią, brokułami i bakłażanem
Polecamy sprawdzony przepis na lasagne z cukinią, brokułami i bakłażanem, którą pokochają twoje dzieci.
- opakowanie makaronu lasagne,
- młoda cukinia,
- bakłażan,
- kilkanaście różyczek brokułów,
- 150 g sera pleśniowego,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżki oliwy.
Cukinię (bez obierania) i bakłażan pokrój w plastry. W rondlu rozgrzej tłuszcz i podsmaż warzywa na półtwardo. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody i odsącz. Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce serem. W żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu układaj na przemian makaron, warzywa i ser. Całość zapiekaj w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut.
1 porcja dla dziecka = 1 pasek o szerokości 1–2 cm.
Nasza rada: Jeśli maluch nie lubi brokułów, możesz je zastąpić plastrami marchewki i obranego ze skórki pomidora. Jeśli nie masz obieraczki do warzyw, która świetnie sprawdza się przy krojeniu cukinii w cienkie plasterki, równie dobrze możesz pokroić je w kostkę.