Reklama

Reklama
  • opakowanie makaronu lasagne,
  • młoda cukinia,
  • bakłażan,
  • kilkanaście różyczek brokułów,
  • 150 g sera pleśniowego,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki oliwy.

Cukinię (bez obierania) i bakłażan pokrój w plastry. W rondlu rozgrzej tłuszcz i podsmaż warzywa na półtwardo. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody i odsącz. Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce serem. W żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu układaj na przemian makaron, warzywa i ser. Całość zapiekaj w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut.
1 porcja dla dziecka = 1 pasek o szerokości 1–2 cm.

Reklama

Nasza rada: Jeśli maluch nie lubi brokułów, możesz je zastąpić plastrami marchewki i obranego ze skórki pomidora. Jeśli nie masz obieraczki do warzyw, która świetnie sprawdza się przy krojeniu cukinii w cienkie plasterki, równie dobrze możesz pokroić je w kostkę.

Reklama
Reklama
Reklama