Lasagne z kurczakiem
Lasagne z kurczakiem - sprawdzony przepis dla dziecka.
- podwójna pierś z kurczaka - QAFP
- płaty makaronu do lasagne
- 400 g pomidorów
- marchewka
- mała pietruszka
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka oregano i tymianku
- szczypta pieprzu
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
Opłucz i osusz mięso, zmiel je w maszynce. Umyj i obierz warzywa. Do rondla wlej łyżkę oliwy, włóż pokrojone obrane pomidory, starte na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i wolno gotuj pod przykryciem ok. 20 minut (sos nie może być zbyt gęsty!). Osobno podduś mięso i dodaj je do sosu. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj sosem beszamelowym (patrz niżej). Układaj kolejno: płaty lasagne, warstwę sosu mięsno-warzywnego, znów beszamelowego i 1/4 sera. Zrób w sumie 4 warstwy makaronu, po 3 sosu mięsno-warzywnego i beszamelowego oraz 3 serowe. Ostatnią warstwę posmaruj sosem beszamelowym, posyp serem, tymiankiem. Piecz w 175°C przez 20–30 minut. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Sos beszamelowy
Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż się połączą (nie może być grudek!). Wlej mleko, mieszaj, trzymając na małym ogniu, by połączyć składniki. Dodaj odrobinę soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej.