Reklama

Reklama
  • podwójna pierś z kurczaka - QAFP
  • płaty makaronu do lasagne
  • 400 g pomidorów
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka oregano i tymianku
  • szczypta pieprzu
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (niekoniecznie)

Opłucz i osusz mięso, zmiel je w maszynce. Umyj i obierz warzywa. Do rondla wlej łyżkę oliwy, włóż pokrojone obrane pomidory, starte na grubej tarce marchewkę i pietruszkę oraz przyprawy. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i wolno gotuj pod przykryciem ok. 20 minut (sos nie może być zbyt gęsty!). Osobno podduś mięso i dodaj je do sosu. Dno żaroodpornego naczynia posmaruj sosem beszamelowym (patrz niżej). Układaj kolejno: płaty lasagne, warstwę sosu mięsno-warzywnego, znów beszamelowego i 1/4 sera. Zrób w sumie 4 warstwy makaronu, po 3 sosu mięsno-warzywnego i beszamelowego oraz 3 serowe. Ostatnią warstwę posmaruj sosem beszamelowym, posyp serem, tymiankiem. Piecz w 175°C przez 20–30 minut. Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Reklama

Sos beszamelowy
Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszaj, aż się połączą (nie może być grudek!). Wlej mleko, mieszaj, trzymając na małym ogniu, by połączyć składniki. Dodaj odrobinę soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej.

Reklama
Reklama
Reklama