Reklama

Reklama
  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 3 łyżki płatków jęczmiennych,
  • 2/3 szklanki mleka 2%,
  • 1 duże jabłko,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu.

Reklama

Płatki owsiane i jęczmienne zalej mlekiem, dodaj 1 łyżkę miodu, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. W miseczce roztrzep jajko z resztą miodu.
Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rodzynki i pokrojone jabłko. Wlej mieszaninę jaja z miodem, wymieszaj. Dodaj płatki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto rozłóż do 12 foremek posmarowanych tłuszczem. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C, do zrumienienia. Sprawdź patyczkiem, czy babeczki są suche w środku. Podawaj po przestudzeniu.

Reklama
Reklama
Reklama