Magdalenki z płatków zbożowych i jabłka
Polecamy sprawdzony przepis dla dzieci na babeczki z płatków zbożowych i jabłka.
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 09:13
Reklama
Reklama
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 3 łyżki płatków jęczmiennych,
- 2/3 szklanki mleka 2%,
- 1 duże jabłko,
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 jajko,
- 2 łyżki miodu.
Reklama
Płatki owsiane i jęczmienne zalej mlekiem, dodaj 1 łyżkę miodu, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. W miseczce roztrzep jajko z resztą miodu.
Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, rodzynki i pokrojone jabłko. Wlej mieszaninę jaja z miodem, wymieszaj. Dodaj płatki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Ciasto rozłóż do 12 foremek posmarowanych tłuszczem. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C, do zrumienienia. Sprawdź patyczkiem, czy babeczki są suche w środku. Podawaj po przestudzeniu.
Reklama
Reklama
Reklama