- 200 g makaronu Conchiglie Rigate (muszelki)
- 1 bakłażan
- 1 średnia cebula
- 1 papryka
- 1/2 pęczka selera naciowego
- 3 duże pomidory (bez skórki)
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- pietruszka, parmezan (do dekoracji)
Pokrój w plastry bakłażana i usmaż go na niewielkiej ilości oliwy (aż się zarumieni). Dosól go do smaku. Po usmażeniu przełóż go na ręcznik papierowy.
Pokrój cebulę i paprykę, lekko podgrzej je na patelni. Dorzuć cienko posiekany seler naciowy, pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przypraw do smaku. Następnie wlej śmietankę i podgrzej ją do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec na patelnię dodaj ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszaj.
Potrawę możesz podawać z parmezanem i pietruszką.
Źródło: materiały prasowe Malma
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem