Reklama

Reklama
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • 2 łyżki rodzynek
  • pomarańcza
  • 200 g piersi z indyka
  • połowa zielonej papryki
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół zielonego ogórka typu wąż
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • słodka papryka

Sos:

  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki suszonej mięty
  • otarta skórka z pomarańczy
  • odrobina soku z pomarańczy

Kuskus zalej wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy, króciutko zagotuj i przykryj pokrywką, by napęczniał. Umyte i osuszone mięso posyp słodką papryką i umaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po wystudzeniu pokrój w kostkę. Zielony groszek gotuj do miękkości (tj. około
5 minut) w wodzie z dodatkiem cukru. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz i otrzyj z niej skórkę (zużyjesz ją do sosu i dekoracji). Obierz i podziel na cząstki, a te z kolei jeszcze na pół. Umytą paprykę przekrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Ogórek obierz ze skórki i też pokrój w kostkę. Rodzynki zalej wrzącą wodą, zaczekaj kilka minut, by napęczniały i odcedź. Seler pokrój w kostkę takiej wielkości, jak inne warzywa. Cebulkę i szczypiorek pokrój w cieniutkie paseczki. Kuskus przełóż do salaterki, na wierzu ułóż warzywa.

Przygotuj sos: zmiksuj jogurt naturalny ze skórką z pomarańczy, odrobiną soku pomarańczowego i suszonej mięty. Sałatkę oprósz solą, pieprzem i polej do smaku sosem. Podawaj po krótkim schłodzeniu w lodówce z dodatkiem pieczywa, np. świeżej bagietki.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu

Reklama
Reklama
Reklama