Marokański przysmak
Marokański przysmak - przepis.
- pół szklanki kaszy kuskus
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki rodzynek
- pomarańcza
- 200 g piersi z indyka
- połowa zielonej papryki
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- łyżka oliwy z oliwek
- pół zielonego ogórka typu wąż
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
- słodka papryka
Sos:
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki suszonej mięty
- otarta skórka z pomarańczy
- odrobina soku z pomarańczy
Kuskus zalej wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy, króciutko zagotuj i przykryj pokrywką, by napęczniał. Umyte i osuszone mięso posyp słodką papryką i umaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po wystudzeniu pokrój w kostkę. Zielony groszek gotuj do miękkości (tj. około
5 minut) w wodzie z dodatkiem cukru. Pomarańczę dokładnie wyszoruj, sparz i otrzyj z niej skórkę (zużyjesz ją do sosu i dekoracji). Obierz i podziel na cząstki, a te z kolei jeszcze na pół. Umytą paprykę przekrój na pół, usuń z niej pestki i pokrój w kostkę. Ogórek obierz ze skórki i też pokrój w kostkę. Rodzynki zalej wrzącą wodą, zaczekaj kilka minut, by napęczniały i odcedź. Seler pokrój w kostkę takiej wielkości, jak inne warzywa. Cebulkę i szczypiorek pokrój w cieniutkie paseczki. Kuskus przełóż do salaterki, na wierzu ułóż warzywa.
Przygotuj sos: zmiksuj jogurt naturalny ze skórką z pomarańczy, odrobiną soku pomarańczowego i suszonej mięty. Sałatkę oprósz solą, pieprzem i polej do smaku sosem. Podawaj po krótkim schłodzeniu w lodówce z dodatkiem pieczywa, np. świeżej bagietki.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu