Mazurek serowy
Wielkanocny mazurek musi być kolorowy. Udekoruj ciasto razem z dzieckiem. Podczas przedświątecznego zamieszania to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu.
- "Przyjaciółka"
Ciasto:
- 3 łyżki miękkiej margaryny
- 2 łyżki cukru
- 10 dag białego sera
- 20 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
Biała pomada:
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki gorącej wody +parę kropli aromatu rumowego
Dekoracja:
- polewa czekoladowa
- migdały bez skórki
- kandyzowane wiśnie
1. Składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mieszadełkami miksera. Następnie przełóż na stolnicę podsypaną mąką, zagnieć i rozwałkuj na kwadratowy placek o wymiarach 20 na 20 cm. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temp. 180 st. C.
2. Składniki na pomadę wrzucić do garnka. Mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Trzeba robić to ostrożnie, ponieważ pomada może się przypalić. Gdy masa się zagotuje, zdejmij garnek z ognia. Jeszcze gorącą pomadę wylej na ciasto. Równo rozprowadź – najlepiej szerokim i długim nożem. Odstaw do zastygnięcia.
3. Udekoruj mazurek gotową polewą czekoladową (przygotowaną według przepisu producenta na opakowaniu). Utnij rożek torebki z polewą i wyciskaj bezpośrednio na mazurek fantazyjne wzory albo np. napis „Alleluja”. Na rancie mazurka ułóż kwiatki z kandyzowanych wisienek i migdałów.
Sprawdź inne wielkanocne przepisy