Mikołajowa sałatka
Kolorowa sałatka warzywna w kształcie głowy Mikołaja ucieszy i zasmakuje każdemu dziecku.
- Elżbieta Staniak
- 30 dag piersi kurczaka
- 300 ml bulionu
- 30 dag szynki
- 50 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 1 ogórek
- 10 dag żółtego sera
- majonez
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- 2 oliwki
- sól
Piersi kurczaka umyj, oczyść, umieść w garnku. Zalej bulionem (może być z kostki) i ugotuj do miękkości. Wyjmij, przestudź, bardzo drobno posiekaj. W ten sam sposób pokrój szynkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć grzyby, oprósz solą, przesmaż na złoty kolor i przestudź. Długi ogórek sałatkowy umyj, obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach lub posiekaj. Oprósz solą, odstaw na kilka minut, odciśnij powstały sok. Ser także zetrzyj na tarce. Łyżką maczana w majonezie narysuj głowę Mikołaja. Składniki sałatki wymieszaj z majonezem i solą do smaku, nałóż na talerz. Jajka ugotuj na twardo, oddziel żółtka od białek, zetrzyj na tarce. Wysyp twarz, brodę i włosy Mikołaja. Z posiekanej papryki zrób czapkę, nos i usta, a z oliwek oczy.
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki