Podstawę tego mrożonego kremu stanowią banany, więc jest to deser bezmleczny, ale o kremowej konsystencji. Aby śmietanka oddzieliła się z mleka kokosowego trzeba je włożyć na noc do lodówki.
mat. pras. Zdrowe Lody
2 łyżki śmietanki kokosowej i dodatkowo trochę więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba (z 400-gramowej puszki pełnotłustego mleka kokosowego)
2 banany pokrojone
11 szklanki owoców czeremchy drylowanych i pokrojonych, w odpowiednich porcjach
85 g słodzonej syropem klonowym czekolady lub gorzkiej czekolady grubo pokrojonej
Schłódź puszkę mleka kokosowego przez noc, nie poruszając jej, aby śmietanka oddzieliła się od wody kokosowej. Śmietankę zdejmij ostrożnie łyżką tak jak śmietanę ze zwykłego mleka (wodę kokosową zachowaj na inną okazję).
W kielichu miksera umieść banany, szklankę owoców czeremchy i śmietankę kokosową. Miksuj, aż masa będzie gładka, zeskrobując co jakiś czas z brzegów. Jeśli zajdzie potrzeba, dodaj jeszcze odrobinę śmietanki.
Przełóż masę do miski i wrzuć pozostałą porcję owoców czeremchy (1 szklankę). Przykryj miskę, wstaw do w lodówki, schłódź.
Zamrażaj masę w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta, dodając czekoladę podczas ostatnich 5 minut ubijania. Najlepiej podawać natychmiast.
Uwaga! Ze względu na niewielką ilość tłuszczu i zawartość wody w bananach deser bardzo twardnieje podczas zamrażania. Jeśli musisz zamrozić go po ubiciu, trzeba wyjąć go z zamrażarki około 20 minut przed podaniem (po wyjęciu z zamrażarki może stać się odrobinę wodnisty).
mat. pras.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak