Mus jabłkowy z czekoladą i masłem orzechowym
To przepis na słodki deser jabłkowy serwowany na zimno. Mus z jabłek z czekoladą i masłem orzechowym jest orzeźwiający i bardzo aromatyczny. Ma kremową, gęstą konsystencję i rozpływa się w ustach.
- 5 kwaśnych jabłek, np. szara reneta, antonówka,
- 0,5 litr soku jabłkowego,
- 1 laska cynamonu,
- 3-4 łyżki masła orzechowego z kawałkami czekolady Primavika,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła,
- 50 ml śmietany 30%
Obierz jabłka, wytnij z nich gniazda z nasionami. Przełóż je do garnka i zalej sokiem jabłkowym. Dodaj laskę cynamonu. Tak przygotowane jabłka gotuj aż będą się miękkie, a sok zredukuje się o połowę.
Następnie zmiksuj jabłka i tak powstały mus wymieszaj z masłem orzechowym (możesz wszystko razem zmiksować). Masę przelej do pucharków.
W misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą rozpuść czekoladę z masłem i śmietanką. Gdy się rozpuści, delikatnie ją przelewaj za pomocą łyżki do pucharków na mus. Czekolada powinna pokrywać cały deser. Następnie odstaw go do lodówki do zastygnięcia.
Źródło: materiały prasowe Primavika/ przepis opracował Piotr Kucharski, znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN, w ramach akcji "Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką"
Sprawdź inne słodkie przepisy