Reklama

Reklama
  • 2 kg małych ogórków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki kopru nasiennego,
  • 1/2 korzenia chrzanu,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 2 litry wody,
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 4 słoiki 1 l.

Ogórki (najlepsze są takie z białymi końcówkami) umyj, ułóż ścisło w słoikach. Do każdego włóż pokrojony koper, kawałki chrzanu, 1 ząbek czosnku i parę ziaren gorczycy. Z wody i soli przygotuj zalewę (woda musi przykrywać ogórki). Gorącą, ale nie wrzącą wodą zalej ogórki. Natychmiast zakręć i odstaw do ostudzenia. Po 48 godz., gdy rozpocznie się fermentacja (woda staje się mętna), ustaw słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na przetwory

Reklama
Reklama
Reklama