Omlet z groszkiem
Omlet z groszkiem. Przepis kulinarny na danie dla dzieci.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 10:52
Reklama
Reklama
- 1 cienki plasterek szynki,
- 1 łyżka zielonego groszku,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki mleka,
- 1 łyżeczka masła lub oleju,
- szczypta soli.
Posiekaj szynkę, młody groszek opłucz, wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody i odcedź. Roztrzep na puszystą masę jajko z 2 łyżeczkami mleka i odrobiną soli. Rozgrzej masło (olej) na małej patelni teflonowej. Zmieszaj masę jajeczną z dodatkami (szynką i groszkiem) i wlej ją na patelnię. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż jajko się zetnie i lekko przyrumieni. Delikatnie podważ omlet, wyłóż na talerz i podziel na porcje jak pizzę. Dodaj pomidor pokrojony w cząstki i od razu podawaj do jedzenia.
Reklama
Sprawdź również przepisy na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama