Reklama

Reklama
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki cukru
  • jajko
  • szklanka mleka
  • pół kostki masła
  • szklanka mrożonych owoców (np. maliny, jagody, truskawki)
  • masło i tarta bułka do smarowania foremki

Reklama

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem. Masło roztop w rondelku i pozostaw do ostudzenia. Jajko roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki, razem z ostudzonym masłem. Szybkimi ruchami wymieszaj ciasto tak, by pozostało lekko grudkowate. Na koniec dodaj nierozmrożone owoce. Formę keksową wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama