Reklama

Reklama
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g upieczonej dyni lub batatu
  • 3 łyżki pestek dyni + garść do dekoracji
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
  • suszony tymianek lub majeranek (jeśli dozwolone)
  • 100 ml przetartych pomidorów
  • sól morska lub himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych lub ryżowych

Upraż pestki na suchej patelni, a następnie drobno je zmiel. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, aż się zezłoci. Ciecierzycę ugotuj, a dynię upiecz i przygotuj z niej purée. Następnie oba składniki zmiksuj w blenderze. Dodaj zrumienioną cebulkę, tymianek, len i przetarte pomidory. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dopraw do smaku.
Małą formę wysmaruj oliwą, oprósz zmielonymi płatkami owsianymi, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę warzywną, wciśnij w nią na wierzchu pestki dyni. Formę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z opcją termoobiegu) i piecz przez 35-40 minut. Pasztet podawaj na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Wypróbuj inne przepisy dla alergików

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama