Pasztet z ciecierzycy i dyni dla alergika
Twój maluch jest alergikiem i musisz bardzo uważać na to, co je? Ten pyszny warzywny pasztet będzie zatem idealnym dodatkiem do kanapek twojego dziecka.
- Katarzyna Jankowska
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 50 g upieczonej dyni lub batatu
- 3 łyżki pestek dyni + garść do dekoracji
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
- suszony tymianek lub majeranek (jeśli dozwolone)
- 100 ml przetartych pomidorów
- sól morska lub himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych lub ryżowych
Upraż pestki na suchej patelni, a następnie drobno je zmiel. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, aż się zezłoci. Ciecierzycę ugotuj, a dynię upiecz i przygotuj z niej purée. Następnie oba składniki zmiksuj w blenderze. Dodaj zrumienioną cebulkę, tymianek, len i przetarte pomidory. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, dopraw do smaku.
Małą formę wysmaruj oliwą, oprósz zmielonymi płatkami owsianymi, a następnie przełóż do niej przygotowaną masę warzywną, wciśnij w nią na wierzchu pestki dyni. Formę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z opcją termoobiegu) i piecz przez 35-40 minut. Pasztet podawaj na zimno, np. jako dodatek do kanapek.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.
Wypróbuj inne przepisy dla alergików