Pieczeń wołowa z pieczonymi batatami
Aromatyczna pieczeń świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe nie tylko na co dzień, lecz także na wyjątkowe okazje. Możesz jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno jako alternatywę dla wędliny.
- Kinga Paruzel/materiały prasowe
- 1,5 kg chudej wołowiny
- 4 bataty
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- 1 papryczka chili
- pieprz i sól morska
- olej rzepakowy
Mięso umyj, osusz i oczyść. Odstaw na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 220° C. Mięso przypraw pieprzem i posmaruj olejem. Obsmaż je na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki, obok ułóż pokrojone na ćwiartki cebule, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą papryczkę chili. Możesz użyć swoich ulubionych warzyw, np. drobno pokrojonej marchewki, pietruszki, brokułów. Piecz około 35-40 min, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 65°C. Po upieczeniu mięso odłóż na 10 min. Pokrój na 1 cm plastry i dopraw solą morską. Bataty obierz i pokrój w długie paski o szerokości 1 cm. Wymieszaj je z 2 łyżkami oleju rzepakowego i płatkami chili. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C około 15 min. Przed podaniem posyp warzywa solą. Zimne mięso będzie smaczną alternatywą dla wędliny.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Nie... zwykła kuchnia". Materiały udostępnione przez Burda Książki.
Zobacz także
Wypróbuj inne przepisy dla alergików