Reklama
  • 1,5 kg chudej wołowiny
  • 4 bataty
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pieprz i sól morska
  • olej rzepakowy

Mięso umyj, osusz i oczyść. Odstaw na godzinę, aby nabrało temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 220° C. Mięso przypraw pieprzem i posmaruj olejem. Obsmaż je na mocno rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki, obok ułóż pokrojone na ćwiartki cebule, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą papryczkę chili. Możesz użyć swoich ulubionych warzyw, np. drobno pokrojonej marchewki, pietruszki, brokułów. Piecz około 35-40 min, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 65°C. Po upieczeniu mięso odłóż na 10 min. Pokrój na 1 cm plastry i dopraw solą morską. Bataty obierz i pokrój w długie paski o szerokości 1 cm. Wymieszaj je z 2 łyżkami oleju rzepakowego i płatkami chili. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C około 15 min. Przed podaniem posyp warzywa solą. Zimne mięso będzie smaczną alternatywą dla wędliny.

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Nie... zwykła kuchnia". Materiały udostępnione przez Burda Książki.

Zobacz także

Wypróbuj inne przepisy dla alergików

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama